Biznis vesti

Mađarska odlaže investicije za 2022, smanjuje deficit

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2021

-

08:45

Mađarska odlaže investicije za 2022, smanjuje deficit
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska vlada je odlučila da odloži planirane investicije za sledeću godinu, vredne 755 milijardi forinti (2,3 milijarde dolara), kako bi smanjila budžetski deficit i ojačala državne finansije, nakon ponovljenih upozorenja centralne banke da rizici po ekonomiju rastu.

Vlada premijera Viktora Orbana, kojoj sledeće godine predstoji tesna izborna utakmica protiv fronta opozicionih partija, saopštila je da je ta mera potrebna da bi se budžetski deficit u 2022. spustio na 4,9 odsto bruto domaćeg proizvoda sa prvobitno ciljanog nivoa od 5,9 odsto BDP-a, prenosi Rojters.

Budžet Mađarske je u novembru zabeležio rekordni manjak od 1,0 bilion forinti (3,0 milijarde dolara), podstaknut povećanjem predizborne potrošnje, pri čemu poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da ujedinjena opozicija ima neznarno veću podršku od Orbanove Fides partije.

"Podsticanje mađarske privrede javnim investicijama u tolikom obimu više nije potrebno", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, objavljenom u sredu.

Mađarska je, ipak, i dalje na putu da ostvari jedan od najvećih budžetskih deficita u Evropskoj uniji sledeće godine, budući da manjak u državnoj kasi od 4,9 posto BDP-a premašuje prosek od 3,6 procenata za 27-člani blok koji je Evropska komisija projektovla u svojim poslednjim prognozama.

Saopštenje je usledilo nakon što je mađarska vlada ranije ovog meseca objavila odluku o odlaganju javnih investicija u tekućoj godini u iznosu od još 350 milijardi forinti (1,07 milijardi dolara), i nakon što su obustavljeni pregovori o državnoj kupovini aerodroma u Budimpešti.

Iz vlade su naveli da će ovi potezi stvoriti fiskalni prostor za finansiranje drugih mera, kao što su poreske olakšice za domaćinstva u iznosu od 2,0 milijarde dolara, ukidanje poreza na dohodak za preduzetnike početnike, i za pomoć penzionerima u iznosu jedne prosečne mesečcne penzije sledeće godine.

Komentari (0)

Biznis