Biznis vesti

Teška energetska situacija na KiM: Dvočasovne restrikcije na četiri sata, a mogle bi da budu i češće

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Anđelka Ćup

24/12/2021

-

17:48

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Bez obzira na najavu nadležnih na Kosovu su uvedene dvočasovne restrikcije struje na svaka četiri sata, a isključenja bi mogla da budu i duža, a energetska situacije je veoma teška. Zbog toga je na hitnoj sednici, vlada odobrila pomoć za kupovinu električne energije. Od potrebnih 1.200, proizvodi se samo 390 megavata električne energije.

"Vlada Kosova je usvojila odluku o vraćanju dividende u iznosu od 20 miliona evra kosovskom operatoru električne energije, a izdvojili smo isti iznos od 20 miliona Javnom preduzeću za distribuciju energije, za subvencionisanje uvoza struje i za likvidnost preduzeća u periodu energetske krize", rekao je ministar finansija u kosovskoj vladi Hekuran Murati.

Na svetskom tržištu električne energije nema dovoljno, a ako je ima, Kosovo mora da je kupuje po najvišoj ceni, čak 515 evra po megavatu, tvrdi kosovska ministarka ekonomije. Jedini proizvođač struje na Kosovu su termoelektrane Kosovo A i Kosovo B, stare više od 60 godina, a kako kaže, postoji još problema.

Električnu energiju kupuju po najvišoj ceni

"Dodatni faktor koji utiče na energetsku krizu u našoj zemlji jeste da je Srbija blokirala dalekovode, što nije nešto novo, ali u vreme krize dodatno pogoršava situaciju. Blokada od strane Srbije stvara dodatna opterećenja i blokade na drugim mrežama u regionu, u Severnoj Makedoniji i Albaniji i mi moramo da kupujemo električnu energiju od trgovaca po najvećoj ceni", kaže Artane Rizvanoli, ministarka ekonomije u kosovskoj vladi.

Najveći problem je ipak što je došlo do kvara na blokovima termoelektrana koji su najveći proizvođači, već nedelju dana se čeka stručnjak iz Nemačke, a popravka može da traje više od dvadeset dana. Kvar nije mogao da se spreči, smatraju u Kosovskoj energetskoj korporaciji.

"Kosovo A je izgrađeno sedamdesetih, a Kosovo B osamdesetih godina. Investiramo u njih u cilju modernizacije, ali ne možete modernizovati opremu ili mašinu koja je veoma stara. Vi možete da ih održavate, ali to ne može da postane novo. Mi bi trebalo da imamo nove kapacitete", rekao je direktor kosovske elektroenergetske korporacije Nagib Krasnići.

Moguće isključenje Kosova iz Evropske elektroenergetske mreže

Alarmantno je, kažu iz kosovske vlade, što je moguće isključenje Kosova iz Evropske elektroenergetske mreže, čiji je član postalo krajem 2020. godine kada je izašlo iz zajedničkog sistema sa Srbijom i Severnom Makedonijom i umrežilo se sa Albanijom.

"Albanija ima dobru volju, imali smo sastanke na svim nivoima i do sada smo koristili rezerve i balansirali, međutim ni Albanija nema dovoljno energije i bio je period od nekoliko nedelja kada su jedva uspeli da pokriju sopstvene potrebe, a nažalost tokom poslednjih četiri, pet dana i oni su imali problem sa sistemom, jer nisu imali dovoljno energije ni za sebe", navodi Rizvanoli.

Parom iz termoelektrana u Obiliću se zagrevaju stanovi i ostali objekti u Prištini. Ukoliko ova situacija potraje, najveći kosovski grad bi mogao da ostane bez grejanja, a iako nema mesta za humor, kosovski premijer Aljbin Kurti je na poseban način pozvao građane da štede struju.

"Najviše vremena provodim u autu ili vladi, a kada uveče dođem kući, grejem se tako što se pokrijem ćebetom", naveo je Kurti.

Komentari (0)

Biznis