Biznis vesti

NIS preuzeo pančevačku Petrohemiju, postaje vlasnik 90 odsto akcija

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2021

-

14:20

NIS preuzeo pančevačku Petrohemiju, postaje vlasnik 90 odsto akcija
Petrohemija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo privrede, NIS i HIP Petrohemija potpisali su danas ugovor o strateškom partnerstvu kojim će NIS postati vlasnik 90 odsto akcija Petrohemije, izvršiti dokapitalizaciju u visini od 150 miliona evra, i izgradnju za postrojenja za proizvodnju polipropilena. Ugovor su, u Ministarstvu privrede, potpisali ministarka Anđelka Atanasković, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i generalni direktor Petrohemije Velimir Unković.

Ugovor predviđa da NIS svoj udeo u akcijama Petrohemije poveća sa sadašnjih 20,86 odsto na 90 odsto akcija, kao i da izgradnji polipropilen postrojenje od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina. Ministarka je ocenila da je postupak privatizacije Petrohemije koji je trajao pet, šest godina završen uspešno.

"Potpisivanjem ugovora o strateškom partnerstvu sa NIS-om mislim da je posao odlično završen", ocenila je ona.

Dodala je da NIS već u Petrohemiji ima 20 odsto kapitala i najznačajnije je partner.

"Mislim da je NIS kompanija koja garantuje svojim renomeom da će poslovati odlično i da će Petrohemija i njeni radnici imati budućnost", rekla je Atanaskovićeva.

Kako je navela, postoji najava da će fabrika polipropilena čija je izgradnja deo obaveza iz strateškog partnerstva imati u budućnosti kapacitet i veći od 140.000 tona godišnje.

"Sve to će doprineti i razvoju privredne klime"

"Mislim da je ministarstvo time osiguralo mogućnost Petrohemiji i njenim radnicima da mogu u narednim godinama da računaju na sigurnost i bolje uslove rada, i uopšte poslovanja", rekla je ona.

Ocenila je da će dobijanjem novog postrojenja Petrohemija poboljšati poslovanje i biti jedan od najvećih izvoznika u Srbiji.

"Sve to će doprineti i razvoju privredne klime. Zajedno sa NIS-om gledaćemo da zajednički zaokružimo još jednu uspešnu privatizaciju i doprinesemo još boljem BDP- u Srbije i boljem pozicioniranju u Evropi i svetu", rekla je ona.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev istakao je da je ulaganjima tri milijarde evra u razvoj od 2009. godine pokazano da je ta kompanija pouzdan partner Republike Srbije.

"Sada započinjemo novu fazu u istoriji naše kompanije i uveren sam da ćemo jednako uspešno i zajednički razvijati Petrohemiju", rekao je on.

Dodao je da su NIS i Petrohemija dugogodišnji poslovni partneri sa značajnim potencijalom za sinergiju i unapređenje konkurentnosti na zahtevnom tržištu.

"Strategija daljeg napretka Petrohemije biće usmerena na dugoročni održivi razvoj preduzeća, i korist akcionara, zaposlenih i zajednice", rekao je on.

Tjurdenjev je zahvalio državi Srbiji na prilici da dodatno unapređuju strateško partnerstvo.

"Mi ćemo učiniti sve da sinergija NIS-a i Petrohemije donese mnogo koristi ne samo za obe kompanije, već i za celokupnu privredu Srbije", poručio je on.

"Potpuna integracija"

Generalni direktor HIP Petrohemije Velimir Unković rekao je da će se zaključenjem transakcije omogućiti potpuna integracija rafinerijsko-petrohemijske prerade.

Dodao je da će se realizovati svaka ekonomski isplativa optimizacija što uključuje i investiranje u nove proizvodne kapacitete.

"Na taj način rafinerijsko-petrohemijska prerada će dobiti na konkurentnosti i postati ekonomski održiva na zahtevnom evropskom tržištu. Na boljitku će biti svi, i država Srbija, i NIS i na kraju i Petrohemija", rekao je on i ocenio da je to posao veoma povoljan za sve tri strane.

Kako je saopšteno, strategija daljeg razvoja Petrohemije zasnivaće se na modernizaciji osnovnih proizvodnih kapaciteta i izgradnji novih postrojenja, a zatim na povećanju energetske efikasnosti i efikasnosti poslovanja, kao i na realizaciji projekta iz oblasti zaštite životne sredine. Cilj strateškog partnerstva je obezbeđivanje dugoročno održivog poslovanja Petrohemije i jačanje njene konkurentosti na tržištu.

NIS ovim poslovnim iskorakom nastavlja diverzifikaciju svog poslovanja i ulazi u petrohemijski biznis.

Komentari (0)

Biznis