Biznis vesti

U toku je izgradnja tri tunela koji će biti najduži u Srbiji - jedan će imati 3.500 metara

Komentari

Autor: Z. Radović

16/01/2022

-

18:29

U toku je izgradnja tri tunela koji će biti najduži u Srbiji - jedan će imati 3.500 metara
U toku je izgradnja tri tunela koji će biti najduži u Srbiji - jedan će imati 3.500 metara - Copyright MGSI

veličina teksta

Aa Aa

Na Fruškogorskom koridoru, koji će sa četiri trake povezati Novi Sad i Rumu, gradi se tunel "Iriški venac" koji će biti najduži u Srbiji. Njegova projektovana dužina je 3,5 kiometara, a biće probijen kroz Frušku goru na deonici između Paragova i obilaznice oko Rume. Ovaj objekat biće gotovo duplo duži od trenutnog rekordera, tunela "Manajle" od 1.804 metra na južnom kraku Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri, ali i od dva tunela čija je izgradnja u toku na Auto-putu "Miloš Veliki" - "Munjino brdo" i "Laz".

"Iriški venac" na Fruškogorskom koridoru

Fruškogorski koridor će biti dug 125 kilometara i u Rumi će biti povezan sa auto-putem za Zagreb i nadovezaće se na trasu Ruma-Šabac-Loznica. Izgradnja saobraćajnice koju gradi kineska kompanija CRBC koštaće oko 606 miliona evra, a ugovoreni rok završetka radova je mart 2024. godine.

Idejni projekat za ovaj tunel urađen je u Institutu za puteve još 2016. godine. Tada je predviđeno da kolovoz bude betonski, ali se od te ideje odustalo, pa će ipak biti prekriven asfaltom. Biće izgrađen i kontrolni centar odakle će kamere nadgledati saobraćaj u ovom i još jednom tunelu "Širine", koji će biti dug oko 350 metara, a pratiće i zagađenje.

Tunel će biti dug 3.480 metara i imaće dve cevi. Širina kolovoza je osam metara sa dve trake. Projektovane su i bezbednosne niše na svakih 150 metara i prolazi za pešake na svakih 290 metara kroz koje će moći da prođu u slučaju požara, saobraćajnih nesreća i drugih incidenata. Predviđena je i izgradnja dva vezna tunela kroz koje će i kamioni moći da prođu ako ostanu u kvaru. Sve je projektovano u saglasnosti sa nemačkim standardom bezbednosti RAPT. 

Tanjug/Jaroslav Pap

Budući izgled tunela "Iriški venac" koji će biti najduži u Srbiji

"Manajle" na Koridoru 10

"Iriški venac" će sa trona skinuti tunel "Manajle" koji je trenutno najduži u Srbiji, ali će od ovog tunela na Koridoru 10, biti duža još dva koja se trenutno grade. Prvi je tunel "Laz", a drugi "Munjino brdo" na Auto-putu "Miloš Veliki". Skoro trećinu trase duge 30,93 kilometara na budućem auto-putu od Preljine do Požege, čija je ugovorena vrednost radova 523.530.000 dolara, činiće mostovi i tuneli.

MGSI

 

"Laz" i "Munjino brdo" na "Milošu Velikom"

U tunelu "Laz" kroz planinu Jelicu jedna cev će biti duga 2.700, a druga 2.900 metara. S obzirom da iz Ministarstva građevinasrtva stižu informacije da će ova deonica prva biti završena tokom 2022. godine, ovaj objekat će do okončana izgradnje "Iriškog venca" neko vreme nositi titulu najdužeg tunela u Srbiji, jer će biti duži od "Manajla", ali je kraći od tunela na Fruškogorskom koridoru. Izvođač radova na ovoj deonici, koja je nastavak projekta izgradnje auto-puta Beograd - Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara, je kineska kompanija China Communications construction company (CCCC). Tuneli Laz i Munjino brdo predstavljaju trenutno najduže tunele u Srbiji, a kako bi se osigurale kosine na izlazu iz tunela Laz, potrebno je ubušiti više od tri kilometra šipova.

MGSI

Tunel "Laz" na deonici Preljina-Požega Auto - puta "Miloš Veliki"

Tunel "Munjino brdo" je drugi tunel na deonici između Preljine i Poljege, koja je u izgradnji. Biće dug oko 2.800 metara.

MGSI

 

Osim "Munjinog brda" i "Laza" gradi se i tunel "Trbušani", od oko 300 metara dužine, 35 mostova ukupne dužine 5. 196 metara, četiri nadvožnjaka ukupne dužine 592 metra, skoro dva miliona kubnih metara nasipa, izgradnja kompletne saobraćajne petlje Pakovrace koja će omogućiti rasterećenje postojeće obilaznice oko Čačka, dok će na celoj trasi biti 3 saobraćajne petlje.

"Progon" na Istočnom kraku Koridora 10

"Progon" je dugačak 1.107 metara, a nalazi se na obilaznici oko Dimitrovgrada na istočnom kraku Koridora 10.

MGSI

 

U svetu ima više od 30 železničkih i drumskih tunela koji su duži od 10 kilometara, a među najdužim je GBT (Gotthard Base Tunnel) između Ciriha i Lugana, koji ima 57 kilometara i prolazi kroz planinu Sveti Gothard u Alpima, a pušten je u saobraćaj 2016. Na izgradnji tog železničkog tunela radilo se 17 godina, a koštao je gotovo 11 milijardi evra. Koridor Rajna Alpe direktno povezuje Severno more sa Sredozemnim, od roterdamske do đenovske luke.

Posle ovog tunela, najduži na svetu su Seikan u Japanu (53,9 km) i tunel ispod La Manša između Francuske i Velike Britanije (50,5 km).

Preporuka za vas

Antić: Arheološko nalazište neće usporiti radove na Moravskom koridoru

Komentari (0)

Biznis