Biznis vesti

Momirović: Gradimo i projektujemo 1.020 kilometara auto-puteva

Komentari

Autor: Zlatica Radović

26/05/2021

-

12:43

Momirović:  Gradimo i projektujemo 1.020 kilometara auto-puteva
Momirović: Gradimo i projektujemo 1.020 kilometara auto-puteva - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović izjavio je na Koponik biznis forumu, da je u Srbiji u toku izgradnja ili projektovanje 1.020 kilometara auto-puteva i da je reč o impresivnom podatku, naročito ako se zna da izgradnja puteva i pruga direktno utiče i na stopu rasta BDP-a Srbije. On je rekao da je u toku veliki “investicioni talas” koji, kako je naveo, ne može da se poredi ni sa onima iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina.

"Vrednost svih investicija u oblasti saobraćajne infrastrukture je oko 23 milijarde evra, što predstavlja skoro polovinu srpskog BDP-a. U prvom kvartalu je građevinarstvo zabeležilo rast od 20 odsto, a u drugom kvartalu očekujemo rast od 40 dosto. Ako zadržimo ovaj nivo javnih investicija imaćemo najveći rast u Evropi“, poručio je Momirović.

Ministar građevinarstva je rekao da Srbija danas ima dovoljno novca za investiranje u velike infrastrukturne projekte zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji koja je sprovodena 2014. i 2015. godine i restrukturiranjem javnih preduzeća koja su opterećivala budžet.

“Sa ovakvom infrastrukturom i sa ovakvim ekonomskim osnovama, Srbija će u narednih nekoliko godina uću u voz i pratiće zemlje srednje Evrope. Uprkos velikim investicijama u infrastrukturu, postavili smo cilj da javni dug do kraja godine ne pređe 60 odsto BDP-a“, rekao je Momirović.

Brza pruga do kraja godine

On je naveo da se od Beograda do Novog Sada radi na najmodernijoj brzoj pruzi u Evropi, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine i koja će omogućiti da građani iz jednog grada u drugi stižu za pola sata.

Tanjug/Tanja Valič

Ministar građevinarstva i saobraćaja Tomislav Momirović

"Sa evropskim partnerima smo uspeli da otvorimo i dogovore oko inicijative vezane za investiranje u brzu prugu od Beograda do Niša. Srbija će za taj projekat od EU dobiti grant od oko 650 miliona evra, kojim želi da stimuliše našu zemlju da ulaže u zelene projekte. Završena je deonica auto-puta Miloš Veliki, od Beograda do Čačka, a u toku je izgradnja veoma zahtevne deonice od Čačka ka Požegi koja je duga 33 kilometara, a koju čak 40 odsto čine mostovi i tuneli“, objasnio je ministar.

Otkupili 20.000 parcela za puteve i pruge

Momirović je naveo da je na ovoj deonici angažovano oko 800 radnika, kao i da je na trasi buduće saobraćajnice samo na teritoriji opštine Čačak urađena eksproprijacija za oko 1.440 katastarskih parcela. On je istakao da je time sudbina stotine ljudi direktno promenjana zbog izgradnje puta.

"Na teritoriji čitave zemlje u prethodnom periodu urađena je eksproprijacija za više od 20.000 katastrskih parcela. To govori o koliko krupnim investicionim projektima se radi u zemlji. Počeli su i radovi na izgradnji Fruškogorskog koridora , na kojem će se nalaziti najveći tunel u Srbiji. U toku su radovi i na Moravskom koridoru, a u planu je izgradnja deonice Miloša Velikog od Požege ka Boljaru, kako bi Srbija bila bolje povezana sa Crnom Gorom“, rekao je Momirović.

Ministar je istakao da smatra da su ulaganja u kanalizaciju čak važnija od investiranja u puteve i istakao da će Srbija, pored ulaganja u putnu i železničku infrastrukutru, u narednih pet godina uložiti i pet milijardi evra u kanalizacionu i vodovodnu mrežu, kao i u fabrike za prečišćavanje otpanih voda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis