Biznis vesti

Kako je Kosovo ostalo u mraku i šta je uzrokovalo nezapamćenu energetsku krizu i višesatne restrikcije

Komentari
Kako je Kosovo ostalo u mraku i šta je uzrokovalo nezapamćenu energetsku krizu i višesatne restrikcije
Kako je Kosovo ostalo u mraku i šta je uzrokovalo nezapamćenu energetsku krizu i višesatne restrikcije - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Elektroenergetski sistem na Kosovu i Metohiji je pred kolapsom, a nezapamćena energetska kriza dovela je do restrikcija koje, iako zamišljene kao dvočasovne, često traju i duže. Kosovska elektrodistributivna kompanija (KEDS) apeluje na potrošače da što racionalnije koriste struju i da isključuju kućne aparate čak i kada su bez napajanja, a vlasti iz Prištine tvrde da je razloga za ovakvu situaciju nekoliko.

Selektivno isklučenje struje počelo je pre nekoliko dana i ovakve restrikcije važe i za sever pokrajine, a iako bi ona trebalo da traju po dva sata, u praksi to izgleda nešto drugačije. Isključenja traju često duže, a potrošači čekaju po više sati i to nekoliko puta dnevno. 

KEDS je saopštio da su na mnogim lokacijama na Kosovu njihove ekipe prinuđene da u potpunosti zamene transformatore, niskonaponske panele i razvodne kablove, preneo je portal Kossev, pozivajući se na pisanje medija, KEDS je naveo da se to dešava jer su uređaji oštećeni zbog preopterećenja, pa su ujedno od potrošača zatražili da racionalno koriste struju.

"KEDS ljubazno apeluje na potrošače da što racionalnije koriste struju i da kada su bez napajanja, isključe kućne aparate iz utičnica kako bi elektroenergetski sistem kada počne vraćanje električne energije, bio stabilniji i ne bi izazivao eventualna preopterećenja", navodi se u saopštenju.

U Prištini kažu da je nekoliko faktora dovelo do ovakve situacije, a premijer privremenih institucija Aljbin Kurti optužio je prethodne vlade da su pogrešnim upravljanjem dovele Kosovo do energetske krize i ostavile ga u mraku.

Isključenja ponegde traju i danima

Situacija je posebno teška u opštini Ðeneral Janković, na jugoistoku KiM, čiji se građani žale da isključenja traju danima, prenosi prištinska Koha.

Gadonačelnik te opštine Mehmet Balaži izjavio je za Kosova pres da građani nemaju raspored isključenja struje i ukazao da restrikcije predstavljaju veliki problem i za rad preduzeća.

Jedan od stanovnika izjavio je da isključenje struje traje uvek sedam sati, dok su drugi naveli da su ponekad bez struje dan ili dva.

Distributer električne energije KEDS nije odgovorio na pitanje Kosova pres da li ima redukcija dužih od dva sata, ne računajući prekide u snabdevanju zbog radova.

Dvosatna restriktivna isključenja na severu Kosova su nastavljena i danas, pa je tako bilo najavljeno da će područje severa Kosova biti bez napona od 16 do 18 i od 20 do 22h, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica koordinator dispečerske službe Sever Zoran Obradović. Ovo područje, struje nije imalo ni od 8 do 10 sati.

Nema stabilizacije do 20. januara ili čak i duže

S obzirom na to da je jedan od dva bloka termoelektrane "Kosovo B" u Obiliću van stroja, drugog rešenja za stabilizaciju sistema nije bilo osim da se pređe na stanje višesatnih redukcija, čime je elektroenergetski sistem vraćen u vreme od pre dve decenije, u prve godine nakon sukoba na KiM, preneo je RTS.

Direktor Elektroenergetske korporacije (KEK) u Prištini Nagip Krasnići najavio je da blok "B2" neće biti vraćen u sistem najmanje do 20. januara sledeće godine. KEK trenutno ima u funkciji tri bloka elektrane "Kosovo A", dok je u elektrani "Kosovo B" u funkciji samo jedan blok.

"Očekujemo da će negde 20. januara ovaj blok biti vraćen u rad", rekao je Krasnići.

On, međutim, nije mogao da garantuje da kriza neće potrajati i posle 20. januara 2022. godine.

Izvršni direktor Elektroprenosne mreže (KOSTT) Kadri Kadriu izjavio je da postoji rizik da redukcije struje budu i češće, ako trenutni plan ne donese stabilizaciju sistema. Naveo je da je trenutno razlika između proizvodnje i uvoza izuzetno velika, a da je povećanje cena na međunarodnom tržištu pogoršalo situaciju.

Ministarka ekonomije u vladi privremenih prištinskih institucija Artane Rizvanoli izjavila je da je uzrok problema i zavisnost energetskog sektora Kosova od inostranstva, pošto je nivo proizvodnje KEK-a smanjen, jer blok "B2" ne radi. Drugi faktor, prema njenim rečima, su energetska kriza u Evropi i ograničenje gasa iz Rusije.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Međunarodne berze i cene na međunarodnim berzama porasle su na rekordne nivoe. Ovo je drugi faktor. Proizvodnja energije u Evropi nije porasla, već se smanjila. Ovi nedostaci uzrokuju da se evidentiraju rekordne cene. Situacija u Evropi se dodatno pogoršala, a kao rezultat toga, pogoršala se i kod nas. U nekim zemljama temperature su pale ispod nule. Francuska, koja je najveći izvoznik energije, smanjila je proizvodnju", rekla je Rizvanoli

Rizvanoli je za energetsku krizu na Kosovu i Metohiji, međutim, optužila i Beograd koji, prema njenoj tvrdnji, blokira dalekovode i time stvara opterećenja u energetskom sistemu u drugim zemljama, poput Severne Makedonije i Albanije.

"Srbija je blokirala energetsku liniju između nas. To nije ništo novo, ali u ovakvoj kriznoj situaciji dodatno otežava situaciju. Ovo uzrokuje opterećenje mreže u drugim zemljama, kao što su Severna Makedonija i Albanija, koje su već u krizi. Još više smo ograničeni na kupovinu energije, često nemamo izbora osim da kupujemo po visokim cenama", navela je Rizvanoli.

Moguće isključenje iz Evropske elektroenergetske mreže

Na svetskom tržištu električne energije nema dovoljno, a ako je ima, Kosovo mora da je kupuje po najvišoj ceni, čak 515 evra po megavatu, tvrdi kosovska ministarka ekonomije. Jedini proizvođač struje na Kosovu su termoelektrane Kosovo A i Kosovo B, stare više od 60 godina.

Alarmantno je, kažu iz kosovske vlade, što je moguće isključenje Kosova iz Evropske elektroenergetske mreže, čiji je član postalo krajem 2020. godine kada je izašlo iz zajedničkog sistema sa Srbijom i Severnom Makedonijom i umrežilo se sa Albanijom.

"Albanija ima dobru volju, imali smo sastanke na svim nivoima i do sada smo koristili rezerve i balansirali. Međutim ni Albanija nema dovoljno energije i bio je period od nekoliko nedelja kada su jedva uspeli da pokriju sopstvene potrebe", navela je Rizvanoli.

Kurti: Frustriran sam

Kosovski premijer Aljbin Kurti optužio je prethodne vlade da su pogrešnim upravljenjem dovele Kosovo do energetske krize i ostavile ga u mraku, prenosi Reporteri.

On je naveo da je energetska kriza koja je zahvatila Kosovo, iako izazvana spoljnim faktorima, posledica prethodnih vlada, koje su, prema njegovom mišljenju, pogrešnim upravljanjem ostavile Kosovo u ovoj situaciji. 

"Suočavamo se sa energetskom krizom izazvanom, kako spoljnim faktorima, tako i onima koji nisu imali viziju za budućnost. Razumem frustraciju svakog građanina, jesam i ja, ali neka to bude podsetnik onim ljudima koji su decenijama vladali i ostavili zemlju u ovakvom stanju, u mraku", naveo je Kurti, prenosi Kosovo online.

Komentari (0)

Biznis