Biznis vesti

Parlament BiH ograničio poskupljenje struje na 20 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2021

-

09:06

Parlament BiH ograničio poskupljenje struje na 20 odsto
Tanjug/Danilo Mijatovicic - Copyright Tanjug/Danilo Mijatovicic

veličina teksta

Aa Aa

Na sinoćnjoj vanrednoj sednici Predstavničkog doma parlamenta BiH usaglašen je Predlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji, kojim je poskupljenje struje ograničeno na maksimalnih 20 odsto.

Na sednici na kojoj je bilo više replika nego diskusije, za ovaj zakon glasalo je 77 poslanika, jedan je bio protiv i jedan uzdržan, preneo je portal Klix.ba. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je rekao da je već objašnjeno zašto je bitno da ovo povećanje bude više od 50 odsto.

"Ovim ćemo Elektroprivredu dovesti u težak položaj. Ne kažem da je neizvodiv, ali biće težak", kazao je Džindić.

Dom naroda parlamenta BiH je na jučerašnjoj vanrednoj sednici usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u BiH. Suština je osigurati vladi BiH pravni temelj za donošenje interventnih mera u slučaju poremećaja na tržištu električne energije, odnosno mehanizam kojim može ograničiti rast cena struje i na taj način uticati i na privredu koja bi teško izdržala teret poskupljenja koja su najavljena iz Elektroprivrede BiH.

Zbog amandmana delegata Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića Dom naroda BiH usvojio je, međutim, dugačiji tekst Zakona o električnoj energiji u odnosu na Predstavnički dom.

U tekstu koji je ranije usvojen u Predstavničkom domu stoji da vlada treba da reaguje ukoliko dođe do poskupljenja većeg od 50 odsto, međutim, juče je na sednici Doma naroda usvojen tekst u kojem je ta granica za reagovanje vlade BiH pomerena na 20 odsto.

U međuvremenu iz Elektroprivrede BiH su danas poručili da ukoliko dopune zakona koje su usvojene u Domu naroda, uz amandmane poslanika, u istom tekstu budu odobrene i u Predstavničkom domu, amandmani će biti "u potpunosti nesprovodivi i neće voditi rešenju problema zbog pravnih nejasnoća koje sadrže".

Sprovođenje dopuna zakona uz uložene amandmane za JP Elektroprivreda BiH znači poslovanje s gubitkom od 85 miliona KM u narednoj godini, poručili su iz Elektroprivrede BiH. Očekuje se da bi ovaj zakon mogao stupiti na snagu najranije 8. januara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis