Biznis vesti

EU planira uvođenje digitalnog novčanika koji će umnogome olakšati život

Komentari

Autor: J.S.

03/06/2021

-

20:56

EU planira uvođenje digitalnog novčanika koji će umnogome olakšati život
EU planira uvođenje digitalnog novčanika koji će umnogome olakšati život - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija predstavila je danas plan za novčanik koji će sadržati digitalni ID koji bi građani mogli da koriste za pristup svim uslugama u 27 članica Unije. Ovo je deo strategije oporavka od post-pandemije koja uključuje ubrzanje prelaska u digitalni svet, piše AP.

"Evropski novčanik za digitalni identitet", koji je predložila izvršna komisija EU, zapravo je aplikacija za pametne telefone koja korisnicima omogućava skladištenje elektronskih obrazaca za identifikaciju i druga zvanična dokumenta, poput vozačkih dozvola, recepata i diploma.

Oko 450 miliona stanovnika Evropske unije moglo bi da koristi novčanik za pristup javnim ili privatnim uslugama kako na mreži tako i van nje, istovremeno zadržavajući kontrolu nad svojim ličnim podacima.

Jednostavnija procedura

Zvaničnici su dali primer iznajmljivanja automobila na aerodromu. Na primer, korisnik može  digitialno da popuni potrebne lične podatke i tako preskoči uobičajeno čekanje na šalteru agencije. Posetioci noćnih klubova takođe bi mogli da pokažu aplikaciju obezbeđenju na ulazu u klub kako bi dokazali svoje godine.

Druga potencijalna upotreba uključuje otvaranje bankovnih računa, potpisivanje najma stanova i upis na univerzitete van granice svoje države. 

Digitalni novčanik "omogućava da radimo u bilo kojoj državi članici kao kod kuće i bez dodatnih troškova i manje prepreka", rekla je Margaret Vestaž, izvršna potpredsednica Evropske komisije za digitalne tehnologije.

Pixabay

 

Svi stanovnici EU imali bi pravo na e-novčanik, ali oni neće biti obavezni, navode. Vestaž je rekla da će ljudi moći da koriste svoje EU digitalne novčanike za pristup Guglu ili Fejsbuku umesto svojih naloga.

"Moći ćete da odlučite koliko podataka želite da delite - tek toliko da se identifikujete", rekao je poverenik iz Brisela tokom virtuelnog brifinga za medije.

Kako je objasnio, digitalni novčanik je ključni deo EU paketa za oporavak nakon korone. Podsticajni fond od 750 milijardi evra uključuje merila za zemlje članica da troše petinu novca na digitalne projekte poput digitalizacije javne uprave. Neke zemlje EU već imaju svoj nacionalni sistem digitalnih novčanika, a ovaj koji Brisel razvija bi se uklopio.

Komisija planira da razgovara o digitalnom novčaniku sa 27 zemalja članica EU u želji da postigne dogovor o tehničkim detaljima do jeseni 2022. godine kako bi pilot projekti mogli da počnu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis