Biznis vesti

Stupio na snagu dogovor u okviru Otvorenog Balkana: Počeo uvoz hrane iz Makedonije i Albanije po novoj proceduri

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2022

-

16:30

Stupio na snagu dogovor u okviru Otvorenog Balkana: Počeo uvoz hrane iz Makedonije i Albanije po novoj proceduri
Stupio na snagu dogovor u okviru Otvorenog Balkana: Počeo uvoz hrane iz Makedonije i Albanije po novoj proceduri - Copyright Tanjug/Uprava carina

veličina teksta

Aa Aa

Za prva dva dana primene Sporazuma o saradnji u oblasti fitosanitarne i veterinarske inspekcije i bezbednosti hrane na zapadnom Balkanu u okviru inicijative Otvoreni Balkan u Srbiju su ušle po jedna pošiljka hrane iz Zapadne Makenodije i Albanije, izjavio je za Tanjug šef Granične fitosaniterne inspekcije Ivan Tomašević.

"Sporazum je stupio na snagu 3. januara i pravi efekti će biti vidljivi tek za nekoliko dana. Juče smo imali prve dve pošiljke hrane biljnog i mešovitog porekla koje su i puštene u zemllju bez zadržavanja. Prva pošiljka je sveže voće i povrće iz Albanije koja je došla na naš carinski punkt u Vranju, gde smo izvršili kontrolu i bez uzimanja uzoraka dozvolili uvoz, carinjenje i nastavak transpoirta. Druga se odnosi na bombonske proizvode i peciva iz Severne Makedonije, koja je takođe kontrolisana u carinskoj ispostavi Vranje u puštena dalje bez laboratorijskih analiza", rekao je Tomašvević.

Dodao je da su obe pošiljke, u skladu sa Sporazumom, bile propraćene neophodnim labotatorisjkim analizama iz zemalja porekla.

"Dve bitne stvari su definisane ovim Sporazumom. Prva je lista biljaka i dugih roba za koje je potreban fitosanitarni certifikat i gde se radi fitosanitani pregleda ne mestu udaljenom od graničnog prelaza, a mi to radimo u Vranju i ta lista je definisana za sve tri zemlje u regionu. Druga je da sve pošiljke prate laboratorijijska ispitaivanja o bezbednosti hrane iz zemalja porekla. Ako analize odgovaraju našim parametrima, dozvoljavamo uvoz bez dodatnih uzorkovanja i takve pošiljke se automatski puštaju na naše tržište, a to znači manje zadržavanaj na graničnim prelazima", naveo je Tomašević.

Naglasio je da se po novoj proceduri znatno skraćuje vreme zadržavanja robe na granicama, jer se roba analizira u zemlji porekla , bez dodatnih kontrola na granici.

"Samo laboratorijska analiza traje dva do tri dana, a sa ovakvom procedurom više nema nikakavog zadržavanja i pošiljka posle naše kontrole automatski može da se stavi u promet. To je u slučaju sveže hrane veoma važno, jer ona gubi na kvaliteu sa svakim satom zadržavanja", naglasio je Tomašević.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović ranije danas je izvajo kako su po novom režimu granične kontrole juče prve tri pošiljke robe životinjskog porekla iz Srbije otpremlljene u Severnu Makedoniju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis