Biznis vesti

Vlada Srbije "aminovala" isplatu 100 evra za mlade, prijave od 15. januara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/01/2022

-

12:53

Vlada Srbije "aminovala" isplatu 100 evra za mlade, prijave od 15. januara
Vlada Srbije "aminovala" isplatu 100 evra za mlade, prijave od 15. januara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovida 19, u cilju smanjivanja negativnih efekata pandemije, očuvanja agregatne tražnje i podsticanja rasta privrednih aktivnosti, navodi se u saopštenju Vlade.

Novčana pomoć u iznosu od po 100 evra namenjena je licima od navršenih 16 do navršenih 29 godina na dan stupanja na snagu ovog zakona.

Prijave za građane kojima se predloženim zakonskim rešenjem utvrđuje pravo na novčanu pomoć, a koji su državljani sa prebivalištem u Republici Srbiji i poseduju važeću ličnu kartu, obavljaće se elektronski, putem portala Uprave za trezor od 15. do 30. januara 2022. godine.

Njima će nakon unošenja osnovnih ličnih podataka (JMBG, broj lične karte i ime banke) biti zavedena prijava, čiji će status moći da provere na portalu Uprave za trezor. Ukoliko neko nema račun u banci, potrebno je da izabere banku u kojoj će mu automatski biti otvoren namenski račun.

Primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, novčana pomoć će biti uplaćena automatski, odnosno bez podnošenja prijave.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, kada je najavio novu meru, naveo da na 100 evra može da računa oko 1.050.000 mladih u Srbiji. On je objasnio da je ova mera doneta s ciljem da država i toj kategoriji građana ukaže pažnju.

"Potrebno je da se prijave, ostave broj lične karte i broj računa i novac će leći 1. februara. Za sva lica od 16 do 30 godina pripremili smo meru koja će se brzo realizovati, to je mera podrške. Svi mladi koji su napunili 16 godina, pa do lica koja će u 2022. napuniti 30 godina ili bar jednim delom imati nepunih 30 godina, imaće pravo da se prijave od 15. do 30. januara i već 1. februara da dobiju novčani iznos od 100 evra", istakao je predsednik Vučić.

On je rekao da će početkom sledeće godine ukupno oko tri miliona građana dobiti finansijsku pomoć. Iznosi će biti različiti. Osim mladima, podrška stiže i zdravstvenim radnicima i to od 15. januara, a njima će na račune biti uplaćeno po 10.000 dinara. Na najveći podsticaj mogu da računaju penzioneri. Za ovu kategoriju stanovnika najavljena je pomoć od 20.000 u februaru. Oni ne moraju da se prijavlju, kao ni zdravstveni radnici.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će zakon koji omogućava mladima da dobiju 100 evra pomoći stupiti na snagu sutra ili 12. januara i da od tog datuma zavisi ko će sve dobiti tu pomoć.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis