Biznis vesti

Matić o zamrzavanju cena osnovnih namirnica: Zaštićen standard građana, preporuka da se ta politika nastavi

Komentari

Autor: Fonet, Euronews Srbija

18/01/2022

-

11:27

Matić o zamrzavanju cena osnovnih namirnica: Zaštićen standard građana, preporuka da se ta politika nastavi
Matić o zamrzavanju cena osnovnih namirnica: Zaštićen standard građana, preporuka da se ta politika nastavi - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ostvaren je cilj da se ograničavanjem cena osnovnih životnih namirnica zaštiti standard građana, pa bi bilo dobro nastaviti tu politiku i posle 8.februra do kada je ova mera na snazi, izjavila je za današnju Politiku ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Uredba se odnosi na cenu šećera, ulja, brašna, mleka i svinjskog mesa. Usvojena je kao odgovor na inflaciju, koja je, smatra Matić, stigla sa globalnog tržišta sirovina i hrane.

Kako je objasnila, cilj usvajanja Uredbe bilo je vođenje socijalno odgovorne politike prema najugroženijim slojevima stanovništva u periodu globalnog rasta cena energenata i sirovina, kao i sprečavanje nekontrolisanog rasta cena.

"Taj cilj Vlade je ostvaren. Imajući u vidu aktuelnu situaciju u oblasti hrane i sirovina na globalnom tržištu, bilo bi dobro nastaviti sa primenom Uredbe i u narednom periodu", rekla je Matić.

Tanjug/Lazar Lazarević

 

Podsetimo, Vlada Republike Srbije je 30. novembra donela odluku da ograniči visinu cena osnovnih životnih namirnica: šećer kristal, brašno tip T- 400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso - but i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, tako da one ne prelaze nivo cena na dan 15. novembar 2021. godine.

Kako je tada navedeno, ograničenje cena utvrđeno je kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cene, rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje, ukoliko su bila na snazi 15. novembra, već na redovne, odnosno cene pre sniženja.

Odlukom, čija je primena tada predviđena na 60 dana, predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci, a za kršenje navedenih odredaba, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis