Privreda

Matić o uredbi o zamrzavanju cena: Koliko trgovci poštuju odluku Vlade Srbije

Komentari

Autor: RTS / FoNet

22/12/2021

-

09:32

Matić o uredbi o zamrzavanju cena: Koliko trgovci poštuju odluku Vlade Srbije
Tanjug/Lazar Lazarević - Copyright Tanjug/Lazar Lazarević

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da prodavci poštuju uredbu o maksimalnoj ceni osnovnih životnih namirnica i da u trgovinama ima dovoljno brašna, šećera, ulja, mleka, svinjskog buta.

Matić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekla da je predmet inspekcijske kontrole bila, pre svega, prva uredba o maksimalnoj ceni hleba tip 500, "sava" i da je bilo i prijava.

"Imali smo više od 500 inspekcija na terenu. Samo je 17 prijava bilo osnovano, gde je dolazilo do nekih prekoračenja. Negde su bile prekoračene marže, negde nije bilo dovoljnog procenta hleba u tim radnjama ili možda sastav hleba nije bio kakav je trebalo da bude", navela je ona.

Matić je istakla da je u kontroli sprovođenja uredbe koja se odnosi na nekoliko osnovnih životnih namirnica - brašno, šećer, ulje, svinjski but, mleko, od oko 200 obavljenih kontrola, napisane dve prijave i u jednom maloprodajnom objektu je utvrđeno prekoračenje cena.

Ona je najavila da bi brašno iz robnih rezervi od ponedeljka trebalo da bude raspoređeno proizvođačima, po ceni od 33 dinara po kilogramu.

Vlada Srbije je na sednici 30. novembra donela odluku da ograniči visinu cena osnovnih životnih namirnica. Ova odluka se prvobitno odnosila na – šećer kristal, brašno tip T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso – but i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, a predviđeno je da cene ne smeju da pređu nivo na dan 15. novembar 2021. godine. Kasnije je uredba dva puta izmenjena i na ograničenje cene brašna od pet kilograma, kao i na još jednu vrstu brašna T-500.

U Vladi Srbije su naveli da je ograničenje cena utvrđeno kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu. Odlukom, koja će biti primenjivana u trajanju od 60 dana, predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Za kršenje navedenih odredaba, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do dva miliona dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis