Biznis vesti

Kandić: Ne očekujemo nestašice, proizvođači su dužni da izbacuju istu količinu robe kao u proteklih godinu dana

Komentari

Autor: Tanjug TV / Euronews

01/12/2021

-

10:19

Kandić: Ne očekujemo nestašice, proizvođači su dužni da izbacuju istu količinu robe kao u proteklih godinu dana
Kandić: Ne očekujemo nestašice, proizvođači su dužni da izbacuju istu količinu robe kao u proteklih godinu dana - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Uredba o ograničenju cena pet osnovnih životnih namirnica važiće 60 dana, a ukoliko bude bilo potrebe država će je produžiti, izjavio je Uroš Kandić, državni sekretar u ministarstvu trgovine. On je istakao da je Uredbom ograničena cena pet osnovnih životnih namirnica koje čine set osnovnih proizvoda u svakodnevnoj kupovini. Uredba se odnosi na šećer kristal, brašno tip T-400, suncokretovo ulje, svinjsko meso - but i dugotrajno pasterizovano mleko sa 2,8 procenata mlečne masti.

Trgovci su dužni da zadrže cene na nivou od 15. novembra, a na pitanje kako će država sprečiti proizvođače da sada isporučuju manje robe kojoj je ograničena cena, što bi moglo dovesti do nestašice tih pet namirnica, Kandić je istakao da su novom Uredbom proizvođači dužni da na rafove izbacuju istu količinu robe na osnovu proseka za poslednjih 12 meseci.

"Ne očekujem da ćemo morati da reagujemo na taj način i da prisiljavamo proizvođače da to rade. Razgovarali smo sa njima, ministar Branislav Nedimović je prethodnih dana bio aktivan u tom pogledu i Uredba je naišla na razumevanja i kod proizvođača i kod trgovaca. Tako da ne očekujemo da kaznama utičemo da se Uredba poštuje", rekao je Kandić za TV Tanjug.

Inače, za kršenje navedenih odredaba, predviđene su novčane kazne u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, kao i zabrana obavljanja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine. Državni sekretar je objasnio da je Vlada Srbije tu Uredbu donela zbog najave poskupljenja namirnica od 1. decembra, navodeći da cene rastu zbog rasta proizvođačkih inputa.

Tanjug/Rade Prelić

 

Kandić ističe da je cena dizel goriva, koje koriste svi poljoprivrednici, porasla 22 odsto, đubrivo od 40 do 200 odsto, da su visoke cene pšenice, soje, kukuruza...

"To sve utiče u lancu da proizvođačke cene budu visoke i to se kasnije reflektuje na veleprodajnu i maloprodajnu cenu i mi smo morali da reagujemo kao socijalno odgovorna vlada", naglasio je Kandić.

Na pitanje kako će odluka Vlade Srbije da privredi produži važenje postojećih cena struje uticati na proizvođače, Kandić je istakao da će ta odluka svakako olakšati proizvođačima, jer i cena struje ulazi u inpute. Kaže da takva odluka olakšava proizvođačima da "pretrpe trenutne udare".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis