Agrobiznis

Kupus skuplji gotovo 100 odsto u odnosu na prošlu godinu – i visoke cene povrća uticale na inflaciju

Komentari

Autor: Zlatica Radović

16/10/2021

-

18:30

Kupus skuplji gotovo 100 odsto u odnosu na prošlu godinu – i visoke cene povrća uticale na inflaciju
Kupus skuplji gotovo 100 odsto u odnosu na prošlu godinu – i visoke cene povrća uticale na inflaciju - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Oni koji kisele kupus za sarmu i salatu ove godine će morati da izdvoje duplo više novca nego lane. Kilogram ovog povrća je prošle sezone koštao oko 35 dinara, a danas se na pijacama i u trgovinskim lancima teško može naći i za 60, a uglavnom košta oko 70 dinara. Proizvođači kažu da je ova godina bila loša zbog suše i da je prinos mnogo manji nego što su očekivali. To je, između ostalog, "nazidalo" cenu kupusa za gotovo 100 odsto u odnosu na prošlu sezonu.

Prema statističkim podacima koje u okviru Potrošačke korpe objavljuje Ministarstvo trgovine, za prosečnu platu od 60.029  dnara građani Srbije su u julu prošle godine mogli da kupe 1.566 kilograma kupusa, a ove godine za prosečnu zaradu od 64.731 čak pola tone manje, odnosno svega 1.030 kilograma. 

I Narodna banka Srbije je ukazala da je na rast inflacije od 5,7 odsto u odnosu na prošli septembar, najviše uticalo poskupljenje svežeg povrća, za koje je ove sezone potrebno izdvojiti čak 36,2 odsto novca više nego lane.

"Prinos je katastrofalan, a ponuda će biti mnogo manja nego prethodnih sezona. Vrućina je smanjila rod 20 do 30 odsto, a u još većem procentu kupus neće ni izbaciti glavicu, jer mu ne odgovara ni ovo naglo spuštanje temperature. Neko će možda imati sreće s obzirom na dobru cenu, ako mu je rod dobar, ali  većina proizvođača je loše prošla ove godie", priča Miroljub Janković iz Udruženja Futoški kupus.

On napominje da proizvođači kupusa dele sudbinu ostalih poljoprivrednika po pitanju poskupljenja cena svega što im je potrebno u proizvodnji, a najviše goriva i veštačkih đubriva, koja su drastično poskupela.

Pexels

 

"Sada 100 kilograma umesto 4.000 košta oko 9.000 dinara, a još je teško i nabaviti ureu. Svake godine su zasadi kupusa sve manji. Prošle godine je zasađen na 300 hektara, a ove ne verujem da je na više od 150 hektara. To je dugogodišnji problem, jer mi uložimo u proizvodnju i na kraju kada treba da naplatimo to, država uveze kupus iz inostranstva", ističe Janković.

Ovaj proizvođač kaže da je cena za kilogram futoškog kupusa, koji ima zaštićeno geografsko poreklo, na veliko 60 dinara, dok se manje količine prodaju za 80 dinara. Ovo povrće je kod ostalih ratara u Srbiji od 10 do 15 dinara jeftinije.

Suša umanjila rod i podigla cenu

"Pik sezone je od 20. oktobra do polovine novembra, kada građani kupuju kupus za zimnicu. Ne znam ko će moći da plati tu cenu. Verujem da će mnogi ljudi morati da smanje količinu koju su ranije ostavljali za zimu", smatra Janković.

Kao glavni razlog za poskupljenje kupusa stručnjaci navode sušu, koja je neminovno poskupela proizvodnju i smanjia rod.

"Ova godina nije bila najsjajnija za proizvodnju kupusa. Bile su visoke temperature, iznad 35 stepeni, i trebalo ga je češće navodnjavati. I karfiol i brokoli zbog toga imaju visoku cenu ove sezone. Oni ne trpe visoke temperature, a idealne su one od 17 do 20 stepeni", kaže dr Janko Červenski, iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Oni koji su već spremali ajvar, pekmeze i ostalu zimnicu osetili su u svojim džepovima da su i cene ostalog povrća, ali i voća značajno skočile u odnosu na prošlu sezonu. Paradajz, paprika, karfiol, šargarepa - za kilogram svakog od njih potrebno je izdvojiti i do 30 odsto više nego lane. Voće je, po zvaničnoj statistici, skuplje 6,2 odsto u odnosu na prošli septembar. I južno voće je značajno skuplje - kilogram limuna, u zavisnosti od grada, kao i od toga da li se kupuje na pijaci ili u trgovinskim lancima, košta od 150 do 300 dinara, dok je raspon cena pomorandže od 200 do 250 dinara, a banana od 130 do 170 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis