Biznis vesti

Vlada Srbije ograničila cenu hleba: Vekna od brašna T-500 ne sme biti skuplja od 46 dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2021

-

15:17

Vlada Srbije ograničila cenu hleba: Vekna od brašna T-500 ne sme biti skuplja od 46 dinara
Vlada Srbije ograničila cenu hleba: Vekna od brašna T-500 ne sme biti skuplja od 46 dinara - Copyright E-Stock/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić saopštila je danas da je doneta Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, po kojoj je ograničena maksimalna maloprodajna cena hleba od brašna T-500 na 46 dinara u narednih šest meseci sa mogućnostima produženja, saopštilo je Ministarstvo.

Pritom, kako je saopšteno nakon sednice Vladde, učešće ove vrste hleba u strukturi nabavke svih vrsta hleba svakog trgovca, treba da bude najmanje 30 odsto, kako bi se onemogućilo izbegavanje primene ove uredbe.

Uredba je doneta na današnjoj sednici Vlade, a na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

"U ovom trenutku, planirana je intervencija iz robnih rezervi od 30.000 tona brašna, a potom ukoliko bude potrebe Republičke robne rezerve će odreagovati dodatnim količinama", izjavila je Matić.

Kako je dodala, Uredba se donosi u cilju osiguranja snabdevenosti tržišta i očuvanja cenovne stabilnosti ove osnovne životne namirnice zbog skoka cena žitarica i brašna, koje su dostigle rekordni nivo u svetu i kod nas.

Vlada Republike Srbije je još 2010. godine propisala maksimalnu maloprodajnu cenu vekne belog hleba, kao meru zaštite socijalnog standarda stanovništva koja se, od tada, produžavao na svakih šest meseci do februara 2019. godine, kada je ova Uredba ukinuta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis