Biznis vesti

Rast cena nafte zbog tenzija u Istočnoj Evropi i na Bliskom istoku

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2022

-

07:53

Rast cena nafte zbog tenzija u Istočnoj Evropi i na Bliskom istoku
Tanjug - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su porasle danas na azijskom trgovanju usled zabrinutosti zbog poremećaja u snabdevanju i rastućih tenzija u Istočnoj Evropi i na Bliskom istoku, što ionako nategnutu situaciju s tržišnom ponudom dodatno pogoršava.

Fjučersi severnomorske nafte Brent (ugovori za isporuku u budućnosti po unapred dogovorenoj ceni) porasli su za 81 cent ili 0,9 posto, na 88,70 dolara po barelu na trgovanju do 03:44 časa po srednjoevropskom vremenu, preokrenuvši gubitak od 0,6 odsto zabeležen u petak, izveštava Rojters.

Fjučersi američke sirove nafte WTI ojačali su za 72 centa, takođe za 0,9 procenata, na 85,86 dolara po barelu, nakon pada u petak za 0,5 odsto.

Prošla sedmica je bila peta uzastopna u kojoj su cene oba tipa nafte porasle i to za oko 2,0 procenta, dostižući najviši nivo od oktobra 2014, dok od početka 2022. godine beleže rast od preko 10 posto zbog nedovoljne ponude.

Bojazan kupaca od prekida isporuka u Istočnoj Evropi podgrejala je informacija da su Sjedinjene Države naložile u nedelju povratak u domovinu članovi porodica zaposlenih u američkoj ambasadi u Ukrajini, navodeći kao razlog kontinuiranu pretnju vojnom akcijom iz Rusije.

Njujork tajms je kasno u nedelju izvestio da američki predsednik Džo Bajden razmatra raspoređivanje nekoliko hiljada američkih vojnika u zemlje saveznice NATO-a u istočnoj Evropi i na Baltiku.

Na Bliskom istoku, Ministarstvo odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata saopštilo je da su jutros presretnute i uništene dve balističke rakete koje su jemenski Huti ispalili na tu zalivsku zemlju, i da nije bilo žrtava, prenosi Rojters pozivajući se na tamošnju državnu novinska agencija VAM.

Grupa OPEK+, koju čine članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Rusija i drugi proizvođači izvan naftnog kartela, s teškom mukom nastoji da ostvari ciljano mesečno povećanje proizvodnje od 400.000 barela dnevno (bpd) zbog poremećaja ili prekida pumpanja u pojedinim državama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis