Biznis vesti

Korona udarila i na pogone fabrika: Kakvo je stanje u preduzećima zbog širenja virusa i koji sektor je najviše pogođen

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/01/2022

-

10:00

Korona udarila i na pogone fabrika: Kakvo je stanje u preduzećima zbog širenja virusa i koji sektor je najviše pogođen
Fabrika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dnevni rekordi u broju zaraženih virusom korona, odrazili su se i na stanje u pogonima u fabrikama širom Srbije, a teška situacija je i u pojedinim javnim preduzećima, gde je veliki broj ljudi otišao na bolovanje. Blaži simptomi, ali i skraćivanje perioda izolacije, su ipak doprineli, kako kažu lekari, da se pacijenti zaraženi omikron sojem virusa brže i vraćaju na posao. 

Ipak, privreda i funkcionisanje institucija izuzetno je otežano, kaže za Euronews Srbija Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata. Kako ističe, sindikati su u decembru najavljivali ovakvu mogućnost i upozoravali Krizni štab.

"Ono što je relativno dobro, što su mnogi poslodavci vrlo ozbiljno shvatili omikron soj, odustvo radnika sa posla i preduzeli niz mera kako bi sprečili još veće zaražavanje zaposlenih odnosno kako bi omogućili funkcionisanje privrede, tako da pored svih problema koje imamo, imamo određene i pozitivne slučajeve", rekla je ona i pohvalila kineske kompanije, pre svega Železaru Smederevo.

Euronews

S druge strane, kako dodaje, postoje veliki sistemi gde se epidemijske mere poštuju vrlo upitno i s tim u vezi kritikovala je namensku industriju. Kako je još naglasila, poslednjih dana se veliki problem uočava i u komunalnom sektoru.

"Tu je prisutan manjak radne snage i ono što predstavlja problem sindikatima jeste da se radnici, neću reći prisiljavaju ali nisam daleko od istine, da rade i po dve smene. Sve u svemu, svi sektori su pogođeni i svuda se oseća manjak radne snage, s tim što se negde prevazilazi, ali u mnogim segmentima ne", navela je ona.

Kako je za Euronews objasnila Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca, u problemu su mikro, mala i srednja preduzeća, a način na koji oni organizuju svoje poslovanje u vreme širenja virusa je izuzetno otežan.

"Nedostatak makar i jednog čoveka se veoma oseti. Naravno kada su u pitanju različiti sektori, tu postoje neke različite taktike pre svega kako da zaštite svoje zaposlene, a opet sa druge strane da obezbede punu zaposlenost, pa se većina kompanija odlučuje za rad od kuće, međutim postoje i one kompanije gde je fizička prisutnost neophodna, tu već nastaju izuzetno veliki problemi", rekla je ona.

Euronews

Kako je rekla, činjenica da je skraćen period izolacije tek bi trebalo da da rezultat, a ono što se očekuje jeste podrška države upravo tim malim preduzećima, s obzirom na to da, kako kaže, poslodavci vrlo često ne mogu da isplate 100 odsto bolovanja zaraženima koronavirusom.

"Razmatramo dodatnu podršku"

I dok neki stručnjaci kažu da će se rezultati odluke Kriznog štaba o skraćenju izolacije i za zaražene i za kontakte tek videti, iz Privredne komore Srbije navode da je ovo brže vraćanje na posao uticalo na to da u radu proizvodne industrije nema većih problema. 

Euronews

"Ono što je činjenica kada govorimo o proizvodnom sektoru, prerađivačka industrija, kompanije se nisu žalile da imaju neki problem, sa druge strane u određenim delatnostima koje su direktno povezane sa potrošačima, u fizičkom smislu, dakle maloprodajni sektor, oni govore da imaju određenih problema, međutim ono što je značajno kod njih je da se kompanije snalaze time što vrše preraspodelu posla, i da kažemo preraspodelom radne snage", rekao je pomoćnik direktora PKS Bojan Stanić za Euronews Srbija.

Ipak, prema njegovim rečima, trenutno je najugroženiji sektor koji se bavi prevozom putnika.

"Ono što smo još primetili je da je sektor koji se bavi prevozom putnika u saobraćaju značajno pod udarom. Iz ovog razloga PKS u saradnji sa Vladom Srbije razmatra dodatnu podršku ovom, možemo slobodno reći najugroženijem sektoru", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis