Biznis vesti

Taksisti traže povećanje cena - odluku očekuju u petak, a ovoliko bi nas mogla koštati vožnja

Komentari

Autor: Zlatica Radović

10/02/2022

-

13:00

Taksisti traže povećanje cena - odluku očekuju u petak, a ovoliko bi nas mogla koštati vožnja
Taksisti traže povećanje cena - odluku očekuju u petak, a ovoliko bi nas mogla koštati vožnja - Copyright Tanjug/Bojan Stekić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle svakodnevnih poskupljenja u radnjama, po svemu sudeći, očekuju nas nova i na ulici. Taksisti tvrde da cene nisu menjali deset godina i traže od Grada korekciju cena. Ako nadležni uvaže njihove zahteve, vožnja taksijem od pet kilometara Beograđane bi uskoro umesto 500 mogla koštati više od 600 dinara. 

U Sekretarijatu za javni prevoz u utorak je održan sastanak sa predstavnicima Udruženja taksista Srbije, Sindikata "Nezavisnost" i Ugovorne privredne taksi komore, povodom njihovog zahteva, a taksisti očekuju da će odluka o eventualnom poskupljenju taksi usluga biti doneta u petak.

Predsednik Udruženja taksista Srbije Aleksandar Bjelić za Euronews Srbija je izjavio da traže povećanje cena usluge od 22 odsto, tako što će start umesto 170 biti 250 dinara, kao i da cena po kilometru umesto 65 dinara, bude 73 dinara.

"Mi smo nadležnima izložili naš predlog i očekujemo odgovor u petak. Smatramo da će Grad dozvoliti korekciju cena, jer one nisu menjane  skoro 11 godina. U obrazloženju smo naveli da su u međuvremenu svi parametri poskupeli, da gorivo plaćamo oko 26 odsto više nego 2011. da su nam doprinosi veći 53 odsto. Zanavljanje voznog parka je kolege koji su uzeli nove automobile dodatno opteretilo, zbog rata kredita, kasko osiguranja i održavanja", kaže Bjelić.

Tanjug/Bojan Stekić

 

Iz Sekretarijata za javni prevoz su saopštili da će u kratkom roku odgovoriti na zahteve taksista. Oni su naveli da se na sastanku razgovaralo o aktuelnim dešavanjima u taksi prevozu na teritoriji Beograda, a pre svega o zahtevu taksista za povećanje cene njihovih usluga.

"Bilo je reči i o zahtevu taksista za uvođenje novih žutih traka tamo gde za to postoje uslovi u gradu, a razgovaralo se i o donošenju programa potreba za taksi prevozom u glavnom gradu", naveli su iz Sekretarijata.

Proteklih meseci građani su se žalili da je teško doći do vozila, naročito u jutarnjim terminima, kada ljudi odlaze na posao, kao i po lošem vremenu. Taksisti su ukazivali i da ne mogu da postignu da odgovore na sve pozive, jer zbog saobraćajne gužve nisu u mogućnosti da dođu do adrese korisnika usluga.

Razlog tome je, objašnjavaju, što često dolazi i do zagušenja žute trake, koje takođe otežava kretanje. Nedostatak taksista postao je hroničan problem koji traje godinama, a u udarnim terminima teško je stići do klijenta koji vozilo očekuje da mu vozilo stigne za nekoliko minuta, a ne da ga čeka i po sat vremena.

Aleksandar Bjelić kaže da je bilo poteškoća, jer je mnogo taksista bilo zaraženo virusom korona i napominje da je oko 70 kolega preminulo. 

"Neki od nas su tokom 13 meseci imali i po tri upale pluća i nisu radili po četiri meseca. Iza nas je veoma težak period. Trenutno ima oko 6.000 dozvola, a predviđeno je da se broj u narednih pet godina poveća za oko 1.000", kaže Bjelić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis