Biznis vesti

Šta će se dešavati s cenom goriva za 30 dana: Nekoliko faktora će odrediti dalji sled događaja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/02/2022

-

18:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Vlada Srbije usvojila Uredbu o ograničenju visine cene naftnih derivata kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva, savetnik u Ministarstvu rudardstva i energetike Raša Kojčić izjavio je danas da će Uredba o zamrzavanju cena važiti 30 dana.

Cene su ograničene za dva naftna derivata, pa će tako litar evrodizela moći da košta do 179 dinara, a bezolovnog motornog benzina do 171 dinar.

Nebojša Atanasković iz Unije poslodavaca za Euronews Srbija kaže da se ovakva mera mogla očekivati s obzirom na prethodne date mere vezane za ograničenja cena nekih osnovnih životnih namirnica. Ipak, kako kaže, ovde se radi o jednoj veoma specifičnoj problematici.

"Teško je uticati na međunarodnu trgovinu i berzu sirovom naftom. Ne znam šta će se dešavati ukoliko se taj trend nastavi, a bio je prisutan cele prethodne godine. Ako se nastavi sa povećanjem cene barela sirove nafte onda će sigurno u velikom problemu biti i uvoznici, i rafinerije, a posebno maloprodaja", kaže on i stiče da ostaje nada da će se kroz mesec dana tržište nafte "smiriti".

Jedno od rešenja jeste ono koje je Unija poslodavaca zajedno sa Udruženja transportnih preduzeća, a to je da se smanji akciza makar za grane koje učestvuju masovno u transportu i preko čijih se povećanja cena, povećavaju i cene onoga što oni prevoze.

"Tako da svejedno stoji i mogućnost da Vlada smanji akcize kako bi sprečila dalje povećanje cena na pumpama"

Ukoliko bi se trend rasta cena sirove nafte nastavio, sigurno je da bi došlo do nestašica u nabavci rafinerija, što bi dalje značilo da bi nabavka prestala, a benzinske pumpe bi izgubile interes da po toj ceni koja je postala slična maloprodajnoj, uzimaju nove količine derivata.

"Mi smo posle 10 godina počeli na ovakav način da mešamo državu u cene derivata. Do sada smo imali slobodno formiranje cena, za razliku od Hrvatske, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije kod kojih je država uređivala te cene tako da su one uvek bile određivane kao neke maksimalne, ali su se menjale na periode", zaključuje.

Putniković: Važno da se u narednih 30 dana reši geopolitička kriza

Euronews

S druge strane, Jelica Putniković sa portala "Energija Balkana" kaže da je ova odluka možda mogla biti doneta i ranije, ali da je i ova dovoljna da se izbegne poskupljenje roba i usluga.

"Ako ne bude novog poskupljenja nafte na globalnom nivou, naftne kompanije neće biti ugoržene. Međutim, već mesecima unazad iz naftnih kompanija ukazuju da bi možda trebalo da se promeni poreska politika, tačnije akcizna politika, odnosno da se država odrekne jednog dela akciza za svo gorivo na tržištu i da se napravi jedan specijalni pristup za poljoprivredne proizvođače jer mi nemamo, kao na primer Hrvatska regulisano pitanje dizela za privredu, nemamo ni za tranzitni soabraćaj.

Putniković smatra da ima još prostora da se sa ovako skupom naftom i derivatima naprave neki mehanizmi kako bi se određene grane privrede zaštitile od visokih cena derivata.

"Vlada nije još donela akcize za ovu godinu, njima se uglavnom reguliše i pitanje inflacije u samoj ceni goriva i poreza", dodala je.

Kako kaže, u narednih 30 dana bi možda i mogla da se reši geopolitička situacija vezana za krizu u Ukrajini, što bi bilo od presudnog značaja uzimajući u obzir da iz Rusije stiže čak 30 odsto nafte u Evropu.

"To je jedan od faktora koji je uticao na poskupljenje sirove nafte na svetskom tržištu. Ako se to reši mirno onda će sigurno članice OPEK-a zajedno sa Rusijom i SAD, napraviti dogovor na nivou globalnog naftnog tržišta. Podsećam da ni zemljama koje proizvode naftu ne odgovaraju astronomske cene jer kada je nešto previše skupo, opada i potražnja", zaključila je u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Biznis