Biznis vesti

Narednih dana detalji o 20.000 evra majkama za kupovinu stana

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2022

-

20:31

Narednih dana detalji o 20.000 evra majkama za kupovinu stana
Narednih dana detalji o 20.000 evra majkama za kupovinu stana - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović, profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U narednim danima biće poznati svi detalji nephodni za ostvarivanje prava majki na državnu pomoć od 20.000 evra za kupovinu prvog stana.

Instrukcije sa neophodnim informacijama i detaljima pripremaju Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i one će biti dostavljene jedinicama lokalne samouprave.

Prema Uredbi Vlade o državnoj pomoći od 20.000 evra za kupovinu prvog stana po osnovu rođenja deteta pravo na pomoć imaju majke koje su dobile dete od početka ove godine, bez obzira koje im je to dete po redu rođenja i za to se pravo mogu prijaviti godinu dana od rođenja deteta.

Majke imaju pravo na učešće države pri kupovini prvog stana ili kuće, izgradnji kuće, kao i subvenciju prilikom podizanja kredita za ove namene. Novčana sredstva koja dobiju po ovom osnovu su bespovratna.

Zahtev se podnosi službi za dečiju zaštitu u jedinici lokalne samouprave, prema mestu prebivališta.

Uredbom je propisano da će ovako stečena imovina biti uknjižena na ime majke i ne može biti predmet prodaje narednih pet godina od momenta sticanja vlasništva.

Osnovni uslovi za državnu pomoć su da majka u vlasništvu ili suvlasništvu nema nekretninu i da prihodi bračnih partnera nisu veći od dve prosečne plate na republičkom nivou.

Najveće učešće u iznosu od 50 odsto cene kuće ili stana, država je opredelila za nedovoljno razvijena područja. Izgradnju ili kupovinu kuće ili stana u drugim opštinama država bespovratno subvenicioniše sa 20 odsto od cene nekretnine do maksimalnog iznosa od 20.000 evra.

Uredba je objavljena u Službenom glasniku, može se naći i na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis