Biznis vesti

Udruženje naftnih kompanija: "Plivajuća akciza" mogla bi da zaustavi nagli rast cene goriva u Srbiji posle "odmrzavanja"

Komentari

Autor: TV K1 / Tanjug

24/02/2022

-

12:24

Udruženje naftnih kompanija: "Plivajuća akciza" mogla bi da zaustavi nagli rast cene goriva u Srbiji posle "odmrzavanja"
Udruženje naftnih kompanija: "Plivajuća akciza" mogla bi da zaustavi nagli rast cene goriva u Srbiji posle "odmrzavanja" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Udruženje naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović izjavio je da važeće ograničenje cena naftnih derivata po Uredbi Vlade Srbije, pri sadašnjoj ceni sirove nafte na berzi od 102 dolara za barel, može da opstane najduže mesec dana.

"Kada je vlada donela Uredbu o ograničenju cena, cena barela je bila 91 dolar, sada je 10 odsto viša. Za naftni sektor na duži rok ovo nije održivo. Država je donela odluku da merama ostvari efekat koji će se odmah osetiti, da građani i privreda mogu da kupuju jeftinije gorivo i to je postigla. Ali, s druge strane treba reći da je svaki rizik povećanja cena nafte prebačen na naftni sektor, koji može mesec dana da izdrži tako nešto", rekao je Mićović gostujući na TV K1.

Objasnio je da benzinske stanice kupuju gorivo na veletržištu, gde cene nisu zamrznute.

"To može da opstane mesec dana, posle toga postoji mogućnost da država smanji dažbine i očuva cenu na tom nivou. Pri zamrznutim cenama od 179 dinara (za dizel), 52 odsto su državne dažbine. Onaj manji deo pripada naftnom sektoru, sve do izvora nafte. Država ima potpuno istu politiku akciznog oporezivanja kao kada je nafta bila 49 dolara. Mnoge zemlje Evrope uveliko razmatraju da to promene, jer se može dogoditi da ovako visoke cene energenata utiču na ekonomiju i društvo u celini i da na taj način efekti po budžet budu gori nego da se država odrekne dela akciza", rekao je Mićović.

"Kasno smo počeli da razmišljamo o rezervama nafte"

On je naglasio da vlada mora da uradi ozbilju analizu šta da uradi, dodavši da je nemoguće reći po kom osnovu bi država mogla da natera nekog da kupi za dinar, a proda za pola dinara. Mićović je naveo kako je moguće da se uvede "plivajuća akciza" koja bi mogla da se menja na nedelju dana, u zavisnosti od kretanja cena nafte na svetskom tržištu.

On je rekao da bi nakon rasta cene nafte gorivo sigurno bilo skuplje, ali nije želeo da procenjuje koliko. Mićović je ocenio da je kasno počelo da se razmišlja o pravljenju rezervi nafte u Srbiji.

"Mi smo uveli taksu za formiranje obaveznih rezervi nafte 2014. godine. Oko 500 miliona evra se slilo u državni budžet po tom osnovu, ali se ta sredstva nisu trošila za tu nemenu i zato nismo na ovom nivou na kome smo mogli da budemo. Sada će to pri ovim cenam nafte jako mnogo koštati. Ovo nije vreme za formiranje tih rezervi. Na žalost propustili smo vreme pre godinu i više dana", ocenio je Mićović.

On smatra da bi cena sirove nafte premašila 100 dolara za nedelju-dve dana i bez sukoba u Ukrajini, zbog povećanja tražnje usled povećanja privrednih aktivnosti u svetu nakon popuštanja kovid mera. Mićović ne veruje da će sukob Rusije i Ukrajine dovesti do ozbiljnijih poremećaja snabdevanja, jer bi to pogodilo i zapadne zemlje koje uvode sankcije Rusiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis