Biznis vesti

"Sberbanka" napušta evropsko tržište, u Sloveniji ih preuzima NLB

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2022

-

08:18

"Sberbanka" napušta evropsko tržište, u Sloveniji ih preuzima NLB
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska “Sberbanka” najavila je danas odlazak sa evropskog tržišta.

"U aktuelnoj situaciji, Sberbanka je odlučila da napusti evropsko tržište", navodi se u saopštenju najveće ruske banke, a prenosi ruska agencija TASS.

"Podružnice grupacije suočavaju se sa nenormalnim odlivom sredstava i bezbednosnim pretnjama po osoblje i kancelarije", dodaje se u saopštenju.

U Sloveniji je Sberbanku u toj zemlji preuzima NLB banka, dok je u Hrvatskoj preuzeti Hrvatska poštanska banka (HPB).  Narodna banka Srbije je saopštila u utorak da je AIK banka završila preuzimanje Sberbanke Srbija. Ovu ruski banku u Republici Srpskoj je preuzela vlada, dok je u Federaciji BiH ona prodata ASA banci.

NLB preuzima Sberbanku u Sloveniji

Najveća banka u Sloveniji, NLB , preuzima slovenačku podružnicu ruske Sberbanke. Centralna banka Slovenije je saopštila da će taj potez sačuvati finansijsku stabilnost u zemlji nakon što su banke u ruskom vlasništvu izgubile poverenje klijenata zbog zapadnih sankcije prema Rusiji, izveštava agencija STA.

"Postojale su dve opcije za rešavanje situacije sa slovenačkom Sberbankom - ili da ona prestane sa radom i da štediše dobijaju obeštećenje u skladu sa pravilima garantne šeme, ili da dobije novog vlasnika", navela je centralna banka u saopštenju objavljenom kasno u utorak.

Ova prodaja znači da će ekspoziture Sberbanke biti ponovo otvorene u sredu, nakon dva dana zatvaranja i ograničenja transakcija za klijente. Svi klijenti Sberbanke će, dodala je centralna banka, od srede koristiti bankarske usluge nesmetano.

Predsednik NLB banke Blaž Brodnjak je u saopštenju potvrdio da je NLB stekla vlasnički kapital Sberbanke, kao i svu njenu imovinu, obaveze i klijente.

"Ovo je brzo i efikasno rešenje za sve klijente koji su se iznenada našli u teškoj situaciji“, rekao je on. Cena transakcije nije otkrivena. Slovenačka Sberbanka je bila jedina banka u ruskom vlasništvu u Sloveniji.

Novi vlasnik i u Hrvatskoj

Hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio je danas da će Sberbanku Hrvatska preuzeti Hrvatska poštanska banka (HPB).

"Sinoć je donesena odluka o sanaciji. Likvidacija bi finansijski bila loša za štediše i za samu banku, ali i za naš finansijski sistem, jer bi Agencija za depozite trebalo da isplati do 3,8 milijardi kuna, odnosno oko 500 miliona evra", rekao je Plenković na konferenciji za novinare, prenosi portal Index.

Dodao je da ovo rešenje umiruje sve štediše, da nema potrebe da iko žuri da podiže sredstva, jer je Sberbanka od danas deo grupacije HPB-a.

"Smatramo da smo s ovim potezom vrlo brzo smirili situaciju oko eventualne propasti Sberbanke Hrvatska, ona ima preko 11 milijardi kuna imovine, oko 1,45 milijardi evra", naveo je Plenković, poručivši štedišama da više ne postoji rizik za njihov novac.

Na novinarsko pitanje da li je to nacionalizacija Sberbanke, odgovorio je: "Ne, ovo je sanacija".

Novinarima se obratio i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić, koji je rekao da je HPB platila Sberbanku 71 milion kuna (9,37 miliona evra), da od danas banku počinje da vodi sanacijska uprava, i da bi da nije prodata išla u likvidaciju.

"U narednim danima će biti doneta odluka kako će se zvati nova banka. Promeniće ime i logo, u jednom trenutku doći će do spajanja s HPB, ali ne dok se ne uvede evro", objasnio je Vujčić.

Podsećamo da je Evropska centralna banka objavila tokom vikenda da Sberbanci Austrija i njenim podružnicama u Sloveniji i Hrvatskoj preti propast usled velikog odliva depozita nakon uvođenja zapadnih sankcija prema Rusiji, te da se njihovo upozorenje ne odnosi na BiH i Srbiju.

 

Komentari (0)

Biznis