Biznis vesti

PKS: Suficit privrede Zlatiborskog okruga 255 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2022

-

21:30

PKS: Suficit privrede Zlatiborskog okruga 255 miliona evra
PKS: Suficit privrede Zlatiborskog okruga 255 miliona evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Privreda Zlatiborskog okruga ostvarila je suficit u spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni od 255 miliona evra u prošloj godini, rezultati su izneti na 3. sednici Parlamenta privrednika Zlatiborskog upravnog okruga u Užicu.

Istaknuto je da aktuelni javni pozivi Ministarstva privrede mogu doprineti ublažavanju negativnih efekata na poslovanje kompanija koji su nastali zbog situacije u Ukrajini.

Na sednici su predstavljeni novi programi podrške za ovu godinu Ministarstva privrede, Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza.

Direktorka RPK Zlatiborskog upravnog okruga, govoreći o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, je rekla da privrednici sa područja RPK Užice značajan deo spoljnotrgovinske razmene ostvaruju sa Rusijom, Ukrajinom i Belorusijom.

"Kompanije najviše izvoze aluminijum i druge obojene metale, mesing, bakar, tako da one mogu očekivati i najveće promene u poslovanju. Kompanije se za sada dobro snalaze, prate situaciju i pokušavaju da usklade svoje aktivnosti koje definitivno nisu zaustavljene već su u određenoj meri usporene i prilagođavaju se trenutnim uslovima", rekla je Lapčević.

Spoljnotrgovinska robna razmena privrede RPK Zlatiborskog upravnog okruga iznosila je u 2021. godini više od 1,35 milijardi evra, od čega je izvoz bio 804 miliona, a uvoz 549 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

Podaci pokazuju i da je industrijska proizvodnja ovog područja u prošloj godini veća za 18,5 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Na području koje pokriva PKS – RPK Užice minule godine registrovano je 3.033 aktivna privredna društva, što je 2,02 odsto više u odnosu na 2020, kao i 12.349 preduzetnika - 5,01 odsto više nego 2020.

Predstavnica Fonda za razvoj Dževida Ninkov je predstavila aktivnosti Fonda i naglasila da je na teritoriji Zlatiborskog okruga od 2017.godine odobreno 377 kredita, što je oko tri milijarde dinara kredita i 267 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Sednica je održana u okviru programa "Rešavanje pitanja zaduženja i prestanka poslovanja privrednih subjekata u regionu Zapadnog Balkana", koji realizuje PKS u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom pravde i uz podršku Međunarodne finansijske korporacije - članice Grupe Svetske banke i Vlade Švajcarske, koju predstavlja Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove.

Komentari (0)

Biznis