Biznis vesti

Tatjana Matić: Cene namirnica neće se menjati, biće neophodna korekcija cena naftnih derivata

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2022

-

15:11

Tatjana Matić: Cene namirnica neće se menjati, biće neophodna korekcija cena naftnih derivata
Tatjana Matić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas Tanjugu da se cene osnovnih životnih namirnica neće menjati, a da će morati da dođe do izvesne korekcije cene naftnih derivata, jer su zbog rasta cene sirove nafte veleprodajne cene derivata već prevazišle postojeće maloprodajne.

"Snabdevenost osnovnim životnim namirnicama i njihove cene će ostati stabilni i ovakvi kakvi su sad. Kada je reč o naftnim derivatima, moramo imati u vidu da se njihova cena formira na svetskom tržištu i da za naftne kompanije koje rade kod nas cene moraju biti ekonomski prihvatljive i da se moraju korigovati", kazala je Matićeva.

Podsetila je da važenje postojeće uredbe o ograničenju cena evrodizela i bezolovnog benzina ističe 13. marta i navela da su u toku razgovori nadležnih ministarstava sa Udruženjem naftnih kompanija Srbije i NIS-om o novoj zaštitnoj ceni derivata.

"Svi smo bili svesni i prilikom donošenja prve Uredbe da su veliki poremećaji na berzi i da se cena nafte iz dana u dan menja. Sada je veleprodajna cena u nekim slučajevima premašila maloprodajnu cenu, pa dolazi do pojave negativne marže. Kao država smo svesni toga, tako da je neophodno da se koriguje ta cena i da razumemo prodavce, ali sa druge strane zaštitićemo tržište i obezbediti snabdevenost", rekla je ministarka trgovine.

Podsetila je da su NIS i ministarka energetike Zorana Mihajlović potvrdili da derivata ima dovoljno i naglasila da nema razloga za paniku i scene kakve smo videli na benzinskim stanicama.

Cene namirnica zamrznute do maja

Matić je istakla da će tržišna inspekcija i ubuduće odlučno sprečavati svaki pokušaj kršenja propisa i upozorila da oni koji se budu tako ponašali, rizikuju zabranu delatnosti.

"Kada je reč osnovnim životnim namirnicama, tu ne očekujemo nikakve promene. Ta uredba o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica je već dugo na snazi i važi do maja. Neće biti nikakvih promena. Nema bojazni za snabdevenost našeg tržišta hranom, ima je dovoljno i cene će ostati stabilne", rekla je Matićeva.

Ona je navela da su domaći trgovci i u vreme kovid krize pokazali da naše tržište može da se osloni na njih.

Ministarka Matić je ocenila da će najavljeno ukidanje kovid propusnica biti veoma značajno za našu zemlju, jer je prošle godine zabeležen rekordan broj stranih poseta i više od 1,5 milijardi evra zarade od turizma.

Ocenila je da je izuzetno važno i da prestanu ratna dejstva u Ukrajini, zato što su turisti iz Rusije prethodnih godina u sve većem broju dolazili u Srbiju.

"Nama je januar krenuo veoma dobro. Imali smo porast dolazaka stranih turista za preko 150 odsto, domaćih za više do 50 odsto. Uveliko pripremamo Sajam turizma za kraj marta i nadamo se da će, konačno, Beograd dočekati mnogobrojne goste iz regiona i zemalja sveta i verujemo da ćemo imati priliku za oporavak koji se dugo čeka i da ratne teme prestanu da budu glavne", rekla je Matićeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis