Biznis vesti

Trgovci gorivom uznemirili građane i izazvali redove na pumpama, država poručuje da nema nestašica i ograničenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/03/2022

-

12:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posle sinoćnjih ogromnih redova za točenje goriva na pojedinim pumpama, jutros na njima nema gužve. Uznemirenosti među vozačima i redove na pojedinim pumpama izazvala je lažna vest o navodnoj nestašici goriva, koju su podgrejali pojedini vlasnici pumpi ograničavajući količine koje je moguće kupiti.

Sve je počelo sinoć kada su društvenim mrežama počeli da kruže snimci ogromnih gužvi ispred pojedinih benzinskih stanica i tvrdnje da se ograničava količina goriva koju je moguće natočiti. Ministarstvo trgovine je saopštilo da je reagovala Tržišna inspekcija koja je kontrolisala više maloprodajnih objekata i utvrdila da su pojedini trgovci istakli obaveštenja o ograničenju u količini prodaje.

"U prvoj od kontrola koje su izvršene na osnovu prijave koja je stigla u 22 časa na elektronsku adresu, utvrđeno je da je maloprodajni objekat istakao obaveštenje o ograničenju u količini prodaje za putničke automobile maksimalno 20 litara, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione, što je suprotno članu 25. stav 1 Zakona o zaštiti potrošača. Naloženo je otklanjanje nedostatka, što je trgovac odmah učinio. Za ovaj prekršaj je propisana fiksna kazna u iznosu od 50.000 dinara", navodi se u saopštenju.

Provera je, kako se navodi, sinoć obavljena na još četiri prodajna mesta: u Babušnici, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu i u svim nadzorima inspekcije utvrđena je povreda Zakona o zaštiti potrošača, navodi se u izveštajima tržišne inspekcije resornog ministarstva.

U svetlu ukrajinskog rata građani su sinoć pohrlili da naprave zalihe i točili gorivo na veliko. U redovima je bilo dosta ratara koji strahuju za predstojeću setvu.

NIS: Ne postoje ograničenja

Zbog gužvi koje su sinoć bile na pumpama jutros se oglasila i kompanija NIS. Oni su naveli da je snabdevenost lanca benzinskih stanica redovna, da Rafinerija nafte Pančevo radi u normalnom režimu rada i na tržište isporučuje sve neophodne naftne derivate bez ikakvog zastoja.

Euronews/Dragan Živanović

 

 

"Na benzinskim stanicama NIS-a, najvećoj maloprodajnoj mreži u Srbiji, ne postoji ograničenja kada je reč o kupovini goriva", kaže se u saopštenju.

Dodaju da je NIS obezbedio dovoljne zalihe naftnih derivata kako bi domaće tržište bilo redovno snabdeveno, čak i u uslovima povećanje potražnje. Podsećaju da je NIS Rafineriji u 2021. godini ostvaren je rekordan obim prerade sirove nafte i poluproizvoda od 3,9 miliona tona i da je NIS  spreman da odgovi na potrebe tržišta.

I u narednom periodu fokus NIS-a biće na redovnim isporukama svih vrsta goriva i na stabilnosti tržišta u Srbiji, poručeno je iz te kompanije.

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetiku za naftu i gas, Raša Kojčić tvrdi da je država  obezbedila dovoljno svih naftnih derivata i ne postoji apsolutno nikakva potreba da građani prave gužve na benzinskim pumpama i da prave zalihe goriva. 

"Nema nikakvih restrikcija u snabdevanju derivatima i, ako je neka kompanija uvela ograničenja u isporuci, to je zaista nedopustivo. Mi ćemo tražiti da, u skladu sa uredbom vlade, tržišna inspekcija to proveri", naveo je on za Tanjug.

Kojčić je, još jednom, ponovio da građani ne treba da brinu jer nafte i naftnih derivata u Srbiji ima sasvim dovoljno.

Mićović: Snabdevanje normalno

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, rekao je danas da goriva u Srbiji ima dovoljno i da je snabdevanje normalno.

Tanjug/Tara Radovanović

 

 

"Goriva ima dovoljno, snabdevanje je normalno, stanje oko snabdevanja funkcioniše uobičajeno", rekao je Mićović.

I predsednik države Aleksandar Vučić obratio se građanima na Instagramu i poručio da treba da nastave da se "ponašaju normalno" i da će biti dovoljno nafte, naftnih derivata i svega što je potrebno.

"Nemojte da nasedate na trikove, provokacije i besmislice koje govore da nemamo dovoljno nafte, naftnih derivata, da proveravate skloništa, da neće biti dovoljno hrane. Biće dovoljno hrane, benzina, svega što nam je potrebno u budućnosti", rekao je on.

Nikolić: Dešavanja u Ukrajini ne mogu da utiču na snabdevanje gorivom

Euronews TV

Da nema bojazni od nestašica tvrdi i Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta. On za Euronews Srbija kaže da građani ne treba da brinu za gorivo, jer se nafta i naftni derivati kupuju i na drugim tržištima, u Kazahstani najviše, te da dešavanja u Ukrajini i sankcije brojnih evropskih zemalja Rusiji ne mogu da utiču na snadbevenost gorivom.

"Čak i kada bi došlo do eskalacija, obustave platnog prometa sa Rusijom, fizičkih blokada u dopremanju, opet bi goriva bilo na pumpama. Nema potrebe za gomilanjem zaliha", naveo je on.
Pojašnjava da briga može da bude samo za dotokom gasa, gde je Rusija monopolista, ali da i tu postoji aranžman Srbije sa Rusijom koji garantuje neometano snadbevanje.
"Ako pogledate intenzitet i dubinu sankcija prema Rusiji, sektor energetike je isključen, da ne bi povratno negativno delovao na evropske zemlje. Rusija je tu nezamenjiva kao dobavljač", rekao je on.

Komentari (0)

Biznis