Biznis vesti

NALED: Besplatan POS za kartična i instant plaćanja

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2022

-

10:05

NALED: Besplatan POS za kartična i instant plaćanja
NALED: Besplatan POS za kartična i instant plaćanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kada zaživi POS program, mali trgovci i ostali preduzetnici koji žele da mušterijama omoguće kupovinu putem kartica ili mobilnih telefona, moći će besplatno da dobiju instalaciju i korišćenje POS terminala, uz subvencionisanu trgovačku naknadu, u trajanju do godinu dana, saopstio je danas NALED.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje pokrenula je sajt boljinacin.rs na kojem je započeo proces pretprijave za POS program, putem koga je samo u ovoj godini planirano da se opremi prvih 4.000 prodajnih mesta širom Srbije, uključujući i onlajn prodavnice.

Pored preduzetnika, mikro i malih preduzeća, korisnici programa mogu da budu i institucije javne uprave, a osnovni uslov za sve je da u prethodnih godinu dana nisu prihvatali kartična plaćanja.

"Uvođenje bezgotovinskog plaćanja je najbolji put za male biznise da modernizuju i razviju poslovanje, izađu na nova tržišta, zahvaljujući onlajn prodaji, ali i da zadrže postojeće i privuku nove kupce, koji sve češće plaćaju putem kartice ili mobilnog telefona. Planirano je da Nacionalna inicijativa, tokom tri godine, kroz POS program opremi čak 25.000 prodajnih mesta i imajući u vidu da danas u Srbiji imamo gotovo 115.000 POS terminala, značajno ćemo povećati prihvatnu infrastrukturu", kaže Ivan Radak, šef Jedinice za odnose s javnošću u NALED-u.

Pored naziva radnje, grada, delatnosti i i-mejl adrese, privrednici treba u pretprijavi da navedu i da li su obveznici fiskalizacije.

Preporučuje se svima koji su u procesu nabavke nove fiskalne kase da iskažu interesovanje i uđu na listu čekanja za POS program, jer će moći će da dobiju dodatnu subvenciju za bezgotovinska plaćanja i da tako, zajedno sa subvencijom države za fiskalizaciju, još lakše i brže dođu do kase i POS terminala.

Slogan Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje je "Bolji način", koji ukazuje na prednosti bezgotovinskih plaćanja naspram keša kada je reč o efikasnosti, pouzdanosti i praktičnosti, a na istoimenom portalu građani i privrednici će moći da nađu informacije o POS programu i Nacionalnoj inicijativi, kao i veoma korisne podatke o značaju razvoja bezgotovinskog društva, podacima o korišćenju bezgotovinskih plaćanja u zemlji i svetu.

O razvoju bezgotovinskog društva govoriće se i na 29. Kopaonik biznis forumu, koji u fokus stavlja efikasne načine za sprovođenje agende održivog razvoja.

Na panelu “Bolji način za razvoj vašeg biznisa” koji je na programu sutra u Centralnoj dvorani, učesnici će izneti argumente zašto je razvoj svih vidova bezgotovinskih plaćanja u privatnom i javnom sektoru najbolji put ka smanjenju sive ekonomije i ubrzanju ekonomskog rasta Srbije.

U razgovoru će učestvovati Marta Arsovska Tomovska, direktorka za reformu javne uprave i eVladu u kabinetu premijerke Srbije, Daniela Funke, direktorka GIZ-a Srbija i Jelena Ristić, direktorka u kompaniji Mastercard za tržišta Srbije, BiH i Crne Gore.

Panel će voditi Milica Stefanović, direktorka komunikacija i razvoja u NALED-u.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje je zajednički projekat Deutsće Gesellsćaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i kompanija Mastercard i Visa, koji se sprovodi pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija Srbije.

Komentari (0)

Biznis