Biznis vesti

Mali: Poljoprivredni proizvođači oslobođeni fiskalizacije

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2022

-

15:28

Mali: Poljoprivredni proizvođači oslobođeni fiskalizacije
Mali: Poljoprivredni proizvođači oslobođeni fiskalizacije - Copyright Tanjug/Tanja Drobnjak

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da su poljoprivrednici koji prodaju svoje voće i povrće na pijacama oslobođeni fiskalizacije.

"Oni rade svoj posao i nema potrebe da izdaju fiskalni račun. Kada je reč o onima koji rade na pijacama, a obveznici su fiskalizacije, to su preprodavci. Oni prodaju i deterdžente i druge stvari i nelojalna su konkurencija prodavnicama, samostalnim trgovinskim radnjama", rekao je Mali gostujujući na Radio-televiziji Pančevo.

Dodao je da kada se ovako posluje mora da se ima ulaz, zatim izlaz i da za to mora da se izda fiskalni račun, kao što radi bilo koji drugi preduzetnik ili trgovinska radnja.

Mali je istakao da je veoma je važno da uprkos pandemiji i drugim globalnim izazovima, ne stajemo sa suštinskim reformama koje menjaju privredno okruženje i čine da ono bude konkurentnije, efikasnije, atraktivnije za nove investitore, a to znači nova radna mesta, veće plate i penzije.

Tanjug/Rade Prelić

Ministar finansija Siniša Mali

Još jednom je podsetio da od 1. maja, svi obveznici fiskalizacije moraju da rade po novom modelu.

Prema njegovim rečima, prethodni model fiskalizacije se primenjuje od 2003. godine i bilo je neophodno da se zameni novim, savremenijim sistemom, koji prati nove trendove u IT tehnologiji.

"Novi model je potpuno u skladu sa najnovijim tehnološkim dostignućima. On omogućava Poreskoj upravi efikasniji i bolji rad, kao i uvođenje reda u sivu zonu", rekao je Mali.

Smanjiti uticaj sive ekonomije

Podvukao je da država želi da zajedno sa građanima smanji uticaj sive ekonomije, jer ako neko ne uzme fiskalni račun ili ako je on nepravilan, koristi od toga ima samo prodavac koji nije platio porez državi, a od tog poreza se grade bolnice, kupuju vakcine, lekovi, povećavaju plate i penzije.

Naveo je da svaki račun u novom sistemu ima tzv.QR kod i kada se skenira telefonom, automatski se dobija odgovor da li je račun ispravan ili ne.

"Za privredu je ovaj sistem važan jer omogućava borbu protiv nelojalne konkurencije. Mi hoćemo da se borimo protiv takve nelojalne konkurencije”, objasnio je ministar.

Rekao je i da je Privredna komora Srbije izračunala da će privreda uvođenjem novog modela uštedeti 10 miliona evra, jer više neće biti rezervnih papirnih traka, obaveznog godišnjeg servisa uređaja. Naveo je da je ranije obišao jedan frizerski salon, pošto i frizeri ulaze u novi sistem fiskalizacije, kao i Malo pozorište Duško Radović, jer će ustanove kulture prilikom kupovine karata biti obavezne da izdaju fiskalne račune.

Mali je rekao i da se već 130.000 privrednih društava prijavilo za proces fiskalizacije i pozvao sve da na novi sistem pređu što pre i da ne čekaju poslednji trenutak.  Podsetio je da je Vlada Srbije usvojila odluku o novom roku za prijave za subvenije na nabavku fiskalnih uređaja od 15. marta do 5. aprila.

"Država je i ovde bila veoma fer i pokazala svoju snagu i trošak uvođenja novog sistema fiskalizacije preuzela na sebe. Za 125.000 privrednih društava koja su se prijavile za subvencije, mi smo novac isplatili, jer ono što obećamo, to i uradimo", rekao je Mali.

Najavio je i uvođenje sistema e-faktura, čime se, kako je rekao, ispunjavaju zahtevi privrede da se ubrza povraćaj PDV-a.

"Kada imate e-fakture i kada se ulazna i izlazna faktura poklope, automatski dobijate povraćaj PDV-a", rekao je Mali.

Dodao je da se time realizuje još jedan važan zahtev privrednika i naša privreda čini konkurentnijom i atraktivnijom.

Komentari (0)

Biznis