Biznis vesti

Vučić u Vranju obišao fabriku Haiks: Do kraja godine svi radnici Geoksa imaće zaposlenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/03/2022

-

12:18

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Vranju, tokom posete novoj fabrici HTZ opreme nemačke kompanije Haiks, da će do kraja godine svi bivši radnici italijanskog Geoksa, koji je otišao iz Srbije, imati novi posao. Vučić je obišao pogone nove fabrke koja proizvodi obuću namenjenu vojsci, policiji i vatrogascima i rekao da je od 88 radnika koji su prvi dobili posao, čak njih 85 radilo u Geoksu, kao i da Haiks planira da zaposleni još oko 650 tih radnika.

Takođe, izrazio je očekivanje da će Haiks zaposliti i više radnika u narednom periodu.

"Već više od trećine radnika Geoksa je dobilo posao i do kraja godine će skoro svi imati novo zaposlenje", dodao je predsednik Srbije.

Istakao je da je veoma važno što je nemački investitor Haiks došao u Vranje, jer Nemci gde god dođu planiraju dugo da ostanu. On je predstavniku nemačke kompanije rekao da su radnici mnogo zadovoljniji u Haiksu nego što su bili u Geoksu zbog drugačijeg odnosa prema zaposlenima i da mu je drago što to čuje.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Predsednik Srbije je pre obilaska pogona održao sastanak sa čelnicima nemačke kompanije i prisustvovao potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i kompanije "Haix-Schuhe-Productions-und vertriebs-GmbH", na koji su potpis stavili ministarka privrede Anđelka Atanasković i finansijski direktor kompanije Haiks Markus Lins.

Trenutno je u ovoj fabrici zaposleno 88 radnika zajedno sa menadzmentom. U fabrici rade 82 žene i šest muškaraca.

U fabrici se pravi obuća namenjena vojsci, policiji i vatrogascima, a trenutno se proizvodi 250 pari cipela na dan, a u planu je da se pravi do 3.000 pari obuće dnevno.

Ranije je najavljeno da će Haiks u Vranju preuzeti deo od oko 1.000 radnika Geoksa koji su krajem avgusta prošle godine ostali bez posla.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Kompanija je osnovana 1948. godine u bavarskom gradu Majnburg i ima 1.700 zaposlenih. Od zemalja regiona za sada ova kompanija posluje samo u Hrvatskoj od 2009, gde zapošljava oko 1.300 ljudi.

Na američkom tržištu prisutni su od 2003. godine, a HTZ opremu - obuću za vojsku, policiju, vatrogasce i ostalu specijalizovanu opremu proizvode za Veliku Britaniju, Saudijsku Arabiji, Finsku, Dansku, Holandiju, Kuvajt, Švedsku i SAD.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Kompanija za pravljenje opreme koristi kožu koja je proizvedena u specijalnim uslovima u Nemačkoj.

Ranije je najavljeno da će Haiks u Vranju preuzeti deo od oko 1.000 radnika Geoksa koji su krajem avgusta prošle godine ostali bez posla.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis