Biznis vesti

Proizvođači traže slobodan izvoz brašna i kvote za žitarice

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2022

-

17:47

Proizvođači traže slobodan izvoz brašna i kvote za žitarice
Prodavnica - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Grupacija proizvođača žitarica Privredne komore Srbije (PKS), udruženja proizvođača i izvoznika žitarica i Produktne berze zatražili su od Vlade Srbije da dozvoli slobodan izvoz brašna, kao i uvođenje izvoznih kvota za pšenicu i kukuruza roda 2021. godine uz poštovanje raspoloživih zaliha.

Na zajedničkom sastanku predstavnika Grupacije, udruženja "Žitounija" i "Žita Srbije", i Produktne berze Novi Sad posvećenom odluci o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, definisana je zajednička inicijativa privrede ka Vladi Srbije da dozvoli slobodan izvoz brašna, kao i izvoz žitarica (pšenica i kukuruz) uz definisanje maksimalnih kvota.

To je izjavio sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović, a saopšteno iz PKS.

U saopštenju se navodi da predstavnici udruženja ukazuju da dugotrajna zabrana izvoza brašna, pšenice i kukuruza može da izazove probleme i po prolećnu setvu, jer je poljoprivrednicima neophodan novac da bi mogli da finansiraju novu setvu.

Posledice će, kako navode, snositi kako proizvođači, tako i izvoznici koji izvoze preko luka jer ne mogu svoju robu da plasiraju s obzirom da su vezani ugovorom.

Ukoliko ne budu realizovali izvoz osetiće finansijske posledice.

Bogunović je istakao da su izvoznici svoju robu avansirali po važećim cenama, pa je iz tog razloga neophodno da pravovremeno i pre eventualnog pada cena na tržištu, realizuju svoje ugovorene poslove.

Podseća da je plasman brašna u prethodnim godinama beležio pad i da je ovaj trenutak dobra prilika da povratimo poverenje tradicionalnih kupaca i povećamo izvoz kroz višu fazu prerade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis