Biznis vesti

Ministarstvo utvrdilo nove cene, od danas neznatno jeftinije gorivo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2022

-

13:32

Ministarstvo utvrdilo nove cene, od danas neznatno jeftinije gorivo
Ministarstvo utvrdilo nove cene, od danas neznatno jeftinije gorivo - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Danas od 15 sati, litar evrodizela koštaće 187,23 dinara a BMB 95 premium 176,05 dinara za litar, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Do sada su najviše maloprodajne cene evro dizela bile - 187,74 dinara, a evro premijum BMB  95 - 176,31 dinar.

Vlada Srbije je 10. marta donela Uredbu kojom se uspostavljaju nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije. Kako je precizirano Vladinom uredbom prosečne veleprodajne cene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 obračunavati Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i da će ga najkasnije do 13 časova dostavljati Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje će utvrđivati najviše maloprodajne cene.

Oni imaju obavezu da svakog petka na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova objave cene koje će vozači plaćati na pumpama.

Benzinske pumpe, kako je predviđeno uredbom, dužne su da maloprodajne cene goriva evro dizel i evro premijum BMB 95, koje ne smeju da budu više od najviših maloprodajnih cena utvrđenih od strane Ministarstva trgovine, primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine.

Propisane kazne za one koji ne budu poštovali Uredbu Vlade Srbije su od 5.000 do dva miliona dinara.

Moguće točenje goriva i u kanistere

Inače Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici izmenila Uredbu, čime je omogućeno i da se isporuka osim utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava, može vršiti i utakanjem u posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Na ovaj način omogućeno je, pre svega poljoprivrednicima koji kao sredstva za rad koriste poljoprivredne mašine, da nastave nesmetano obavljanje poslova", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Važeća odluka, kao i njene izmene donate su u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Podsetimo, zbog zabrane točenja goriva na pumpama van rezervoara, prvi su se pobunili poljoprivrednici, koji su ukazali da će teško moći da obave radove koji predstoje na njivama, ako ne mogu u kanistere da natoče gorivo za traktore i ostale poljoprivredne mašine. Savetnik ministra poljoprivrede Goran Ðaković rekao je da se održavaju sastanci kako bi se rešio problem oko anomalije da se gorivo sipa samo u rezevoare traktora i poljoprivrednih mašina.

I Privredna komora Srbije je pre nekoliko dana zatražila od Vlade Srbije dodatno tumačenje Uredbe o ograničenju cena naftnih derivata, jer su građevinske kompanije i zanatske pivare istakle da imaju probleme u poslovanju zbog tumačenja ove Uredbe koja zabranjuje točenje goriva u cisterne na benzinskim stanicama.

PKS je tada saopštila da su se Komori javile građevinske kompanije koje ukazuju da ne mogu pomoćne mašine - valjkove, finišere, freze, rovokopače i druge da transportuju do benzinskih pumpi već ih na gradilištu opskrbljuju gorivom. Takođe, proizvođači zanatskog, kraft piva, su istakli da imaju problem u proizvodnji, jer dizel gorivo sipaju u male cisterne na benzinskim stanicama na kojima se obavlja maloprodaja i to gorivo koriste za agregate u proizvodnji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis