Biznis vesti

Vlada Srbije izmenila Uredbu o gorivu - određeno koliko se sme točiti u kante

Komentari

Autor: Z. R.

17/03/2022

-

12:59

Vlada Srbije izmenila Uredbu o gorivu - određeno koliko se sme točiti u kante
Vlada Srbije izmenila Uredbu o gorivu - određeno koliko se sme točiti u kante - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić, Tanjug/Strahinja Aćimović,Dimitrije Goll, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kojom se omogućava privrednim subjektima koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, da se isporuka osim utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava, može vršiti i utakanjem u posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara.

"Na ovaj način omogućeno je, pre svega poljoprivrednicima koji kao sredstva za rad koriste poljoprivredne mašine, da nastave nesmetano obavljanje poslova", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Važeća odluka, kao i njene izmene donate su u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Podsetimo, zbog zabrane točenja goriva na pumpama van rezervoara, prvi su se pobunili poljoprivrednici, koji su ukazali da će teško moći da obave radove koji predstoje na njivama, ako ne mogu u kanistere da natoče gorivo za traktore i ostale poljoprivredne mašine. Savetnik ministra poljoprivrede Goran Ðaković rekao je da se održavaju sastanci kako bi se rešio problem oko anomalije da se gorivo sipa samo u rezevoare traktora i poljoprivrednih mašina.

I Privredna komora Srbije je pre nekoliko dana zatražila od Vlade Srbije dodatno tumačenje Uredbe o ograničenju cena naftnih derivata, jer su građevinske kompanije i zanatske pivare istakle da imaju probleme u poslovanju zbog tumačenja ove Uredbe koja zabranjuje točenje goriva u cisterne na benzinskim stanicama.

PKS je tada saopštila da su se Komori javile građevinske kompanije koje ukazuju da ne mogu pomoćne mašine - valjkove, finišere, freze, rovokopače i druge da transportuju do benzinskih pumpi već ih na gradilištu opskrbljuju gorivom. Takođe, proizvođači zanatskog, kraft piva, su istakli da imaju problem u proizvodnji, jer dizel gorivo sipaju u male cisterne na benzinskim stanicama na kojima se obavlja maloprodaja i to gorivo koriste za agregate u proizvodnji.

Šta se menja kod ulja?

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila i izmenjenu Odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se sirovo ulje od semena suncokreta ili šafranike izuzima od zabrane izvoza, a imajući u vidu da se ovaj proizvod ne može koristiti za dalju preradu u rafinisano suncokretovo ulje i da se najčešće koristi u industriji boja i lakova.

profimedia

 

Takođe, odlučeno je da se na listu proizvoda za koje se privremeno zabranjuje izvoz, doda i rafinisano suncokretovo ulje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis