Biznis vesti

Orban: Do 2025. brzim vozom od Beograda do Budimpešte; Vučić: Ostvarujemo snove

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/03/2022

-

12:41

Orban: Do 2025. brzim vozom od Beograda do Budimpešte; Vučić: Ostvarujemo snove
Orban: Do 2025. brzim vozom od Beograda do Budimpešte; Vučić: Ostvarujemo snove - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas posle prve vožnje brzim vozom rekao da je ponosan što je posle 60 godina obnovljena železnička stanica u Novom Sadu i što se iz Beograda u ovaj grad stiže za 33 minuta. Predsednik je poručio da je pruga simbol napretka naše zemlje.

"Deo naših snova je počeo da se ostvaruje. Naše brze pruge su gradili naši kineski i ruski prijatelji, oni su zajedno sa nama gradili budućnost naše zemlje. Nemci su vršili nadzor, Švajcarci su isporučili brze vozove, a Srbija sve to pošteno plaća. Budućnost su ovi novi vozovi koji jure 200 kilometara na sat", rekao je Vučić.

On je istakao da će, ako nastavimo sa investicijama, u narednih nekoliko godina cela Srbija biti premrežena brzom prugom i da se sada već vide konture moderne železničke infrastrukture.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Kad je teško i kad mnogi naši evropski prijatelji spuste glavu i neće da se zamere onima većima, naši mađarski prijatelji dignu glas i zato želim da pokažem poštovanje prema našim mađarskim prijateljima.  Mi smo postigli dogovor da, bilo šta da se dogodi da nedostaje Mađarskoj u ovoj krizi, Srbija će to prva da im ponudi, a i Mađarska će pomoći Srbiji ako nam bilo šta zatreba. Tako se grade prijateljstva i na to sam veoma ponosan", rekao je predsednik Srbije.

Orban: Do 2025. godine će biti u funkciji linija do Budimpešte

Premijer mađarske vlade Viktor Orban je građanima u Novom Sadu poželeo dobar dan na srpskom i mađarskom i rekao da je došao da prenese iskrene čestitke mađarskog naroda.

"Ovo je veliki dan za vas i ja vam čestitam. U poslednjih 70 godina povezivali smo zemlje u pravcu Istok- Zapad, a u međuvremenu smo zaboravili kako je važno da se povežu zemlje i u pravcu Sever - Jug. Tako je došlo i do situacije da je trebalo mnogo sati da se iz vašeg divnog grada stigne do Budimpešte. Sa Vučićem smo sačinili savez i u njemu želimo da promenimo tu situaciju i to ćemo i uraditi. Povezujemo dve zemlje, dve prestonice i na taj način ćemo olakšati život i Srbima i Mađarima", rekao je Orban.

Tanjug/Zoran Žestić

 

On je poručio da oba naroda imaju tešku istorijsku sudbinu, ali da prijateljstvo između Srba i Mađara nikada nije bilo tako blisko kao sada.

"I ovaj današnji dan je dokaz da ćemo nas dvojica uraditi još mnogo fantastičnih stvari. Istina da smo mi malo zaostali u izgradnji pruge, ali ja želim da vam obećam da će do 2025. godine ova linija između Beograda i Budimpešte biti u funkciji", rekao je Orban.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

On je rekao da ne bi bilo lepo da ne govori i o teškoćama i spomenuo da se u vazduhu oseća, jer nam je i glavama i us srcu rat koji se vodi na istočnim granicama Mađarske.

"To je najgori scenario, jer jedan rat nikome neće doći u dobro vreme. Najbolji rat je onaj koji može da se izbegne. Krenuli smo sa poletom i imamo mnogo lepih planova, a sada kada je svet postao nesiguran, mnoge stvari moramo ponovo dobro da osmislimo. Srbi i Mađari moraju mnogo toga da revidiraju. Moram da priznam da se nadam da ćemo u ponovnom osmišljavamnju naših planova predsednik Vučić i ja imati ulogu i u naredne četiri godine", poručio je Orban i obećao da će sačuvati mađarsko-srpsko prijateljstvo i mir pred svim izazovima.

"Rat razara, a mir gradi, a mi ćemo u tom miru da ostvarimo sve naše planove", poručio je premijer Mađarske.

Komentari (1)

Novo

19.03.2022 15:18

Sa deonicom od Beograda do Novog Sada kasnimo 5god. Po toj brzini radova, do Budimpeste bice oko 2050god. A nije ni cudno, tezak planinski kraj.

Biznis