Biznis vesti

Sporazum o turizmu sa Izraelom: Najava obnove letova Beograd - Tel Aviv

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

15:02

Sporazum o turizmu sa Izraelom: Najava obnove letova Beograd - Tel Aviv
Sporazum o turizmu sa Izraelom: Najava obnove letova Beograd - Tel Aviv - Copyright Tanjug/MTTT/ Marina Jančević

veličina teksta

Aa Aa

Srbija i Izrael potpisali su danas sporazum koji će unaprediti saradnju u oblasti turizma, a najavljeno je da će uskoro biti obnovljeni direktni letovi Beograd - Tel Aviv.

Posle potpisivanja ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ministar turizma Izraela Joel Razvozov ocenili su da će sporazum dodatno unaprediti bilateralane odnose dve prijateljske države. Matić je istakla da je momenat izazovan, ali i značajan za turistički sektor, jer je dodatni motiv za unapređenje saradnje za šta ima puno prostora.

Za razvoj turističke saradnje sa Izraelom posebno je istakla značaj obnavljanja direktnih letova od Beograda do Tel Aviva koji su postojali do 2019. godine.

"Preduslova za dinamičniju turističku saradnju je ponovno uspostavljanje direktnih letova između dve zemlje. Kao i veća promocija manifestacionog turizma, kongresnog, aktivnog, i banjskog turizma po kome je Srbija jako poznata", rekla je ona.

Dodala je da bi za goste iz Izraela mogao biti zanimljiv i gastronomski turizam i podsetila da je 14 prestoničkih restorana od skora u Mišlenovom vodiču. Ministarka je istakla da je u prva dva meseca ove godine ostvaren porast dolazaka stranih gostiju od 150 odsto. Dodala je da je, iako su prethodne dve godine pandemije ostavile veliki trag, turizam u Srbiji pokazao otpornost i prilagodljivost.

Navela da je u 2021. godini ostvaren rekordni devizni priliv u sektoru turizma od 1,65 milijardi evra, te da je bilo 2,7 miliona turista koji su ostvarili preko osam miliona noćenja u kategorisanom, i preko dva miliona noćenja u nekategorisanom smeštaju.

Ministar turizma Izraela Joel Razvozov podsetio je da je trgovinska razmena dve zemlje 60 miliona trgovinske razmene, te da su izraelske kompanije u Srbiji prisutne u biznisu nekretnina i inovacijama.

"Posle dva dana u Srbiji uverio sam se svojim očima da je potenicijal ekonomske saradnje mnogo veći", rekao je on.

Dodao je da je posao vlada dve države da ohrabre i unaprede biznis.

"Srećan sam da mogu da najavim da je izraelska avio kompanija rekla da planira obnavljanje direktnih letova za Srbiju, za nekoliko nedelja, nadam se da će Er Srbija da se uskladi i obnovi svoj let za Tel Aviv", rekao je on.

Ocenio je da direktni letovi, privlače turiste ali i poslovne ljude.

"To može biti izvor dodatnih prihoda za obe ekonomije", rekao je on.

Dodao je da poseta delegacije na čijem je čelu dokazuje da se izrazito ceni saradnju i prijateljstvo sa Srbijom, te da je znak iskrenog partnerstva naših zemalja i naroda.

"Verujem da se turizam zasniva na direktnim vezama između ljudi. To danas i činimo jer postavljamo temelje da se buduće generacije još bolje međusobno povežu", poručio je on.

Komentari (0)

Biznis