Biznis vesti

Više od 7.000 bankara preseljeno iz Britanije u EU posle Bregzita, najpopularnije destinacija - Dablin i Luksemburg

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2022

-

09:22

Više od 7.000 bankara preseljeno iz Britanije u EU posle Bregzita, najpopularnije destinacija - Dablin i Luksemburg
Tanjug/AP/Alberto Pezzali - Copyright Tanjug/AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Više od 7.000 zaposlenih u finansijskom sektoru premešteno je iz Londona u Evropsku uniju kao rezultat Bregzita, što je za 400 manje od procene date prošlog decembra, saopštila je danas konsultantska kompanija EY.

Iako je ukupan broj znatno manji od 12.500 radnih mesta, koliko su kompanije predviđale 2016. godine kada je Britanija glasala za izlazak iz Evropske unije, nije isključen dalji rast preseljenja, navodi EY u novom izveštaju "Bregzit Treker", prenosi Rojters.

Istovremeno, broj otvorenih novih radnih mesta povezan sa Bregzitom iznosio je ukupno 2.900 širom Evrope i 2.500 u Britaniji, gde nešto više od milion ljudi radi u sektoru finansijskih usluga, pokazuju rezultati istraživanja.

Dalja premeštanja mogla bi da budu rezultat provere Evropske centralne banke (ECB) da li "bregzitovske centrale" koje su otvorile banke iz Londona kao svoju evropsku bazu imaju dovoljno osoblja da opravdaju dobijanje licence za rad, navodi EY.

Najpopularnija destinacija za preseljenje osoblja i otvaranje bankarskih centrala je Dablin, a slede Luksemburg, Frankfurt i Pariz. Najbolji rezultat u pogledu privlačenja radnih mesta iz Londona, prema izveštaju EY, ostvario je Pariz, gde je premešteno ukupno 2.800 zaposlenih, zatim Frankfurt sa oko 1.800 i Dablin sa 1.200.

Transfer sredstava iz Londona u finansijska čvorišta u EU i dalje iznosi oko 1,3 biliona funti (1,7 biliona dolara), navodi se u izveštaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis