Evropa

Signal loših odnosa dve zemlje nakon Bregzita: Protest francuskih ribara, blokirali britanski brod

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2021

-

08:49

Signal loših odnosa dve zemlje nakon Bregzita: Protest francuskih ribara, blokirali britanski brod
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski ribari blokirali su danas britanski brod "Normandi trejder" u francuskoj luci Sen Malo, u danu kada je započeo njihov protest usled nezadovoljstva povodom britanskog izdavanja dozvola za ribolov nakon Bregzita.

Francuski ribari, takođe, planiraju da danas blokiraju Evrotunel i luku Kale u znak protesta zbog toga što im Britanija nije izdala više dozvola za ribolov od Bregzita, prenosi agencija Rojters.

Spor je izbio nakon što je Britanija napustila Evropsku uniju, pri čemu Pariz tvrdi da je London trebalo da izda više dozvola francuskim brodovima za ribolov u britanskim teritorijalnim vodama.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Darmanen otkazao je sastanak sa kolegom iz Velike Britanije Pritijem Patelom, koji je trebalo da se održi u nedelju, nakon kritika koje je britanski premijer Boris Džonson uputio na račun Francuske u vezi sa načinom na koji se bavi migracijama, prenose francuski mediji.

Njegova odluka je, kako ocenjuje Rojters, signal loših odnosa između dve zemlje nakon Bregzita, kao i poteškoća sa kojima se mogu suočiti u zajedničkom radu na suzbijanju priliva migranata nakon što se 27 ljudi pre dva dana udavilo pokušavajući da stignu do britanskih obala.

Njihova pogibija je samo produbila animozitet između Britanije i Francuske.

Britanski premijer Boris Džonson je izjavio da je Francuska kriva, a francuski ministar unutrašnjih poslova je optužio Britaniju “za loše upravljanje imigracijom”.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa