Evropa

Britanskom ribarskom brodu data dozvola da otplovi iz Francuske

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

19:25

Britanskom ribarskom brodu data dozvola da otplovi iz Francuske
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlasnik britanskog ribarskog plovila, koje su francuske vlasti zaplenile u sporu oko prava na ribolov nakon Bregzita, poručio je danas da mu je laknulo što je brod dobio dozvolu da otplovi i što će se kasnije uputiti ka domovini.

"Oduševljeni smo i laknulo nam je što brod može da zaplovi i naša posada može da se vrati kući“, rekao je za Rojters Endrju Braun, direktor kompanije "Mekdaf šelfiš" u čijem je vlasništvu zaplenjeni ribarski brod, prenosi Rojters.

On je rekao i da je kompanija veoma zadovoljna što sudovi nisu postavili nikakvu kauciju za oslobađanje broda.

Francuska je ranije ove nedelje zaplenila jedan britanski ribarski brod, a drugom je izdato usmeno upozorenje zbog eskalacije spora oko prava na ribolov posle Bregzita.

Francuska ministarka pomorstva Anik Žirarden je izjavila da su brodovi upozoreni tokom provere kod grada Avra.

Francuska je upozorila da će sledeće nedelje blokirati britanske brodove u nekim lukama, kao i da će pooštriti provere britanskih čamaca i kamiona ako spor oko dozvola za ribolov ne bude rešen do 2. novembra.

Velika Britanija je saopštila da su pretnje Francuske "nesrazmerne" i da predstavljaju kršenje međunarodnog prava i trgovinskih sporazuma.

Francusku je razljutila prošlomesečna odluka Velike Britanije i britanskog ostrva Džerzi da uskrate dozvole za ribolov desetinama francuskih brodova.

Francuska smatra da su ta ograničenja suprotna sporazumu koji je britanska vlada potpisala kada je napustila EU.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa