Biznis vesti

"Deterdžent mafija", falš parfemdžije i lažni proizvođači keksa - ovo su proizvodi koje falsifikatori najviše kopiraju

Komentari

Autor: Zlatica Radović

02/04/2022

-

21:20

"Deterdžent mafija", falš parfemdžije i lažni proizvođači keksa - ovo su proizvodi koje falsifikatori najviše kopiraju
"Deterdžent mafija", falš parfemdžije i lažni proizvođači keksa - ovo su proizvodi koje falsifikatori najviše kopiraju - Copyright Prinstscreen YouTube/MUP Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

U nameri da ostvare zaradu pojedinci smišljaju najkreativnije načine da iskopiraju omiljene proizvode koje kupci najviše troše, a na meti falsifikatora do sada su se našli mnogi poznati domaći i strani brendovi. Poslednji slučaj potresao je javnost prošle nedelje, kada je uhapšena grupa koja je u mini fabrici proizvodila omekšivače i kućnu hemiju u prepoznatljivoj ambalaži poznatih kompanija, ali po svom receptu. Rezultati akcije hapšenja "deterdžent mafije" koju su sproveli MUP i tržišna inspekcija zabrinuli su mnoge potrošače koji ove proizvode kupuju na pijaci ili preko interneta.

Kako je saopštio MUP, policija je uhapsila 21 osobu zbog sumnje da je proizvodila, pakovala i prodavala falš proizvode, poznatih robnih marki, i na tome je ostvarila ogromnu materijalnu korist. Robu su nudili za 20 do 30 odsto jeftinije u odnosu na redovne cene, i to na pijacama u četiri grada - Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Pančevu i preko oglasa na društvenim mrežama.

Kod ove organizovane kriminalne grupe pronađena je velika količina baza za pravljenje hemijskih proizvoda za domaćinstvo. Tačan sastav korišćenih supstanci za izradu kopija sredstava za higijenu i kućnu hemiju utvrdiće se analizom. Pronađeni su i falsifikati ambalaže i nalepnica robnih marki, postrojenja za proizvodnju kao i štamparske pripreme za falsifikovanje proizvoda.

MUP Srbije

Sprečena prodaja milion falš parfema

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić za Euronews Srbija kaže da je hapšenje "deterdžent mafije" jedna od najvećih akcija zaplene na ovim prostorima u poslednjih deset godina kada je u pitanju ta vrsta robe. On otkriva i da to nije jedina zaplena i ističe da su policija i inspekcija, zajedno sa tužilaštvom prošlog meseca sprečili da se na tržište pusti velika količina faslifikovanih parfema.

"U toj akciji oduzeto je 1.053.370 komada ambalaže sa 62 brenda parfema, koja su nameravali da falsifikuju i puste u promet. Uspešno je sprečen pokušaj da ti lažni proizvodi, koji su nekvalitetni, a verovatno i nebezbedni stignu do kupaca. Oni su veoma su kreativni i smišljaju načine kako najvernije da iskopiraju poznate brendove, a kutije parfema koje su zaplenjene su po izgledu bile gotovo identične originalnim", kaže Kandić.

MUP Srbije

Fabrika u kojoj su osumnjičeni falsifikatori proizvodili deterdžente

On napominje da bi kupci trebalo da budu obazrivi, a da je najbolji način da se zaštite od lažnih prodavaca, da kupuju u prodavnicama, gde svaki proizvod ima deklaraciju i zna mu se sastav i poreklo. Kupci se najviše uznemire kada čuju za primere prodaje lažnih prehrambenih proizvoda, ali Kandić ističe da se najviše krivotvore patike, trenerke, majice i ostala sportska oprema poznatih brendova, kao i sunčane naočare.

Načelnik odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala Vladimir Vujić je posle hapšenja organizovane kriminalne grupe u Srbiji, koja se bavila proizvodnjom deterdženata objasnio da su oni imali i proizvodnju ambalaže i etiketa i svega što je ukazivalo da je takav proizvod original.

"Uglavnom samo analizama samog sastava je moglo da se utvrdi da ta tečnost, kućna hemija, ne odgovara onoj originalnoj. Razlika u ceni je bila od 20 do 30 odsto. Razlog što su građani kupovali tu robu, isključivo je vezan za ekonomsku odluku, jer su cene bile povoljnije", rekao je Vujić za RTS.

On je objasnio da su "proizvođači" tu nižu cenu koju nude pravdali kupovinom robe iz Mađarske i da su tvrdili da je originalna.

"Međutim, treba reći da ima pijačanih prodavaca koji pošteno posluju, a sada su se našli na udaru. Ti trgovci originalne proizvode nabavljaju jeftinije legalnim tokovima u Mađarskoj i mogu potrošačima da ponude povoljniju cenu. A, ima i onih koji originale dopremaju krijumčarskim kanalima. I potrošači su, verovatno, u tom uverenju i kupovali", objasnio je Vujić.

On kaže da falsifikatori ugrožavaju poslovanje drugih trgovaca, i da su nelojalna konkurencija za njih. Ovo je, kako navodi, prva tako velika akcija naših nadležnih službi. Prema njegovom mišljenju, to je, verovatno, bilo na osnovu neke ozbiljne dojave, nakon čega je organizovano i praćenje tih ljudi. Policija je pronašla 900.000 evra i 100.000 evra u forintama i švajcarskim francima. Zaplenili su i 13 automobila, dve kuće, plac i stan u Pančevu, dva pištolja i manju količinu marihuane. Za ovo krivično delo predviđena je zatvorska kazna od jedne do osam godina zatvo

I prethodnih godina bilo je više sličnih pokušaja "lova u mutnom", pa su lažni proizvođači po svojim recepturama pravili i alkoholna pića, poput vinjaka, a na meti plagijatora krajem prošle godine našao se i poznati keks. MUP je u oktobru saopštio da je policija u Beogradu uhapsila D.Č. (41) osumnjičenog da je duži period proizvodio ovaj slatkiš koristeći tuđi naziv brenda i žig.

Prinstscreen YouTube/MUP Republike Srbije

U ilegalnom pogonu za proizvodnju keksa pronađene su i lažne etikete i ambalaža

Policija je u više prodavnica u Beogradu otrkila falsifikovan proizvod mlevenog keksa u pakovanju od 300 grama, a onda i ilegalni pogon za proizvodnju tog proizvoda. U pogonu je pronađena linija za punjenje ambalaže, štampač za štampanje na ambalaži, veća količina folije, odštampana kartonska pakovanja, kao i rinfuzni mleveni keks.

mup.gov.rs

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) ističu da se na crnom tržištu u Srbiji najčešće kopiraju hemijski proizvodi za domaćinstvo, hrana i odeća, jer je te proizvode najlakše falsifikovati, a za tom vrstom robe je i najveća potražnja.

"Prosečan potrošač ne može da proceni da je u pitanju falš, jer sve deluje kao original i jedino analizom sadržaja to može da se utvrdi. Kada je u pitanju odeća, to su uglavnom falsifikati poznatih brendova koji nam krijumčarskim kanalima dolaze sa drugih crnih tržišta. Ti proizvodi su i upola jeftiniji od originalnih i zato je potražnja za tom robom velika", navode u NOPS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis