Biznis vesti

Cene nafte beleže najveći nedeljni pad u dve godine

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2022

-

18:40

Cene nafte beleže najveći nedeljni pad u dve godine
Cene nafte beleže najveći nedeljni pad u dve godine - Copyright AP/Matt Brown

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte osciliraju danas između gubitaka i dobitaka, dan nakon što su u četvrtak oštro pale na vest da će SAD pustiti od maja u promet najveće količine ikada iz strateških rezervi od 180 miliona barela – po milion barela dnevno tokom narednih šest meseci.

Cene "crnog zlata" su na putu da zaključe ovu trgovačku sedmicu s najvećim nedeljnim minusom u rasponu od 13 do 14 procenata.

Međunarodna referentna nafta Brent za isporuku u junu (fjučers ugovori), prema poslednjim raspoloživim podacima sa portala oilprice.com, beleži blagi rast od 0,32 posto na 105 dolara po barelu, dok se američka WTI nafta trguje u padu za 0,28 odsto na nivou od 100 dolara za barel.

U fokusu trgovaca naftom je najavljeni sastanak zemalja članica Međunarodne agencije za energiju (IEA) na kojem će se razgovarati o njihovoj spremnosti da se pridruže američkoj akciji plasiranja nafte iz strateških rezervi na tržište kako bi se zuzdao rast cena.

Cena Brent nafte je u martu zabeležila rast od skoro 6,9 odsto na mesečnom nivou, a u prvom kvartalu je ojačala za 39 procenata, dok je mesečni rast cene WTI nafte iznosio 4,8 odsto, a kvartalni 33 procenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis