Biznis vesti

Formira se prva regionalna berza struje - udružuju se slovenački i srpski operatori, u planu da se priključi i Mađarska

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2022

-

12:35

Formira se prva regionalna berza struje - udružuju se slovenački i srpski operatori, u planu da se priključi i Mađarska
Formira se prva regionalna berza struje - udružuju se slovenački i srpski operatori, u planu da se priključi i Mađarska - Copyright EPA/SIGI TISCHLER

veličina teksta

Aa Aa

Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije ELES i EMS će zajedno sa Evropskom berzom električne energije EPEX SPOT uspostaviti prvu regionalnu berzu električne energije za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Novi pravni subjekt "Alpsko-jadranska dunavska berza električne energije - ADEX" će ponuditi harmonizovane i jedinstvene usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ciljem da svoje poslovanje i usluge proširi na druge zemlje u regionu centralne i jugoistočne Evrope (CSEE), saopštila je Elektromreža Srbije. ELES, EMS i EPEX SPOT će u svom vlasništvu imati isti broj akcija ADEX-a.

Sporazum predviđa poslovno spajanje Slovenačke berze struje BSP i Srpske berze struje SEEPEX. EPEX SPOT i operatori prenosnih sistema ELES i Elektromreža Srbije će biti osnivači i akcionari novoosnovane berze električne energije ADEX, sa poslovnim sedištem u Ljubljani i glavnim stalnim kancelarijama u Ljubljani i Beogradu.

"Na ovaj način unapređujemo tržišnu kulturu u našem regionu, obezbeđujući najviše standarde trgovanja, napredna tehnička rešenja, izuzetne berzanske usluge, transparentnost i inovativnost", rekao je generalni direktor ELES-a Aleksandar Mervar.

Tanjug/AP/Arne Dedert

 

Generalna direktorka EMS-a Jelena Matejić je rekla da će to "izvanredno dostignuće dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i pružiti avangardni i održiv ''role model'' za ostale zemlje centralne i jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi".

Kratkoročnim planovima ADEX-a takođe je obuhvaćena implementacija novog unutardnevnog tržišta u Srbiji i spajanje postojećeg dan unapred srpskog tržišta sa jedinstvenim dan-unapred tržištem EU (SDAC).

ELES, EMS i EPEX SPOT su u poodmaklim razgovorima i sa MAVIR-om, mađarskim operatorom prenosnog sistema. Ova inicijativa ostaje otvorena za sve dodatne partnere koji bi želeli da se pridruže ADEX-u radi napretka u integraciji spot tržišta električne energije u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

"ADEX će CSEE zajednici ponuditi najbolja rešenja za trgovanje i kliring, a pomoći će i daljem rastu likvidnosti tržišta u ovim zahtevnim vremenima. Očekujemo takođe i da će ubrzati toliko željenu implementaciju projekata spajanja tržišta u ovom regionu i time kompletirati pan-Evropsku integraciju spot tržišta električne energije“, rekao je glavni izvršni direktor EPEX SPOT-a Ralf Danielski.

Da bi se ovo poslovno spajanje realizovalo, moraju biti ishodovana sva važeća regulatorna odobrenja, kao i provera usklađenosti sa ostalim pravnim zahtevima.

Raskrisnica puteva električne energije

Geografski posmatrano, ELES se nalazi na raskrsnici puteva između zapadne, istočne i južne Evrope, te upravlja tranzitnim tokovima i obezbeđuje pouzdan prenos električne energije ka nekoliko susednih zemalja.

Akcionarsko društvo Elektromreža Srbije (EMS) je operator prenosnog sistema u Srbiji čija je dužnost da obezbedi siguran i pouzdan prenos električne energije, efikasno upravljanje prenosnim sistemom i obezbedi optimalan i održiv razvoj.

Unsplash

 

EMS upravlja mrežom 400 kV, 220 kV i 110 kV dalekovoda čija je dužina oko 10.000 km i nadležan je za koordinaciju osam međuzonskih kapaciteta sa susednim TSO-ima, u potpunosti u skladu sa pravilima i praksom ENTSO-E.

Evropska berza električne energije EPEX SPOT SE i njena zavisna preduzeća upravljaju fizičkim kratkoročnim tržištima električne energije u 13 zemalja Centralno-zapadna Evropa, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nordijska regija i Poljska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis