Privreda

Pijanstvo na poslu može skupo da košta: Sve više preduzeća uvodi alkometre, za kršenje preti i otkaz

Komentari

Autor: Zlatica Radović

27/05/2021

-

06:47

Pijanstvo na poslu može skupo da košta: Sve više preduzeća uvodi alkometre, za kršenje preti i otkaz
Pijanstvo na poslu može skupo da košta: Sve više preduzeća uvodi alkometre, za kršenje preti i otkaz - Copyright EPA/SIGI TISCHLER

veličina teksta

Aa Aa

Test da li su popili koju čašicu u poslednje vreme za mnoge postaje rutina i na radnom mestu. Pojedina preduzeća uvela su strogu kontrolu, pa pre nego što obuku radnu uniformu, njihovi zaposleni moraju da dunu u alkometar i dokažu da su trezni. Ozbiljne kazne sleduju onima koji budu otkriveni da su konzumirali alkohol, a osim smanjenja plate, preti im i otkaz.

„Elektromreža Srbije“  nedavno je raspisala javnu nabavku za sedam uređaja koji će meriti nivo alkohola kod radnika. Za Euronews Srbija u ovom preduzeću objašnjavaju da njihovi zaposleni obavljaju poslove i sprovode projekte koji su od strateškog značaja za državu i napominju da je gotovo polovina od ukupno 1.400 ljudi raspoređena na radnim mestima sa povećanim rizikom.

"Upravo zbog toga, imamo striktnu politiku kada je reč o sprečavanju i prevenciji alkoholisanosti na radnom mestu. Alkometre već godinama koristimo kako bi se ta politika sprovodila. Na to nas obavezuju Zakon o radu, kao i Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, ali i interni propisi. Dužni smo da preventivnim merama i sredstvima smanjimo rizik od povređivanja zaposlenih i da pružimo bezbedne uslove za rad", navode u EMS.

profimedia

Alkometar: EMS naručio sedam, a Infrastruktura 12 aparata

U ovoj kompaniji napominju i da je aparate moguće koristiti prilikom provere prisutnosti alkohola u krvi kod svih zaposlenih, ali i kod drugih osoba na objektima „Elektromreže Srbije“ od fizičko-tehničkog obezbeđenja do izvođača radova koje angažuju za neke projekte, a nisu zaposleni u njihovom preduzeću.

Za Euronews Srbija, u Upravi za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada i zapošljavanja kažu da ne raspolažu podacima koliko se često dešava da zaposleni dolaze na posao u alkoholisanom stanju, ali da su propisane kazne za ovaj prekršaj.

profimedia

 

"Ako poslodavac utvrdi postojanje povrede radne discipline, može zaposlenom da otkaže ugovor. Ukoliko smatra da postoje olakšavajuće okolnosti može i da ga privremeno udalji sa rada bez naknade zarade, u trajanju od jednog do 15 radnih dana ili da mu odredi novčanu kaznu u visini do 20 odsto osnovne zarade u trajanju do tri meseca. Postoji i mogućnost opomene sa najavom otkaza u kojoj se navodi da će poslodavac zaposlenom otkazati ugovor bez ponovnog upozorenja, ako u roku od šest meseci učini istu povredu radne obaveze. Izricanje mere zavisi od svakog konkretnog slučaja, što procenjuje poslodavac u postupku utvrđivanja odgovornosti zaposlenog", objašnjavaju u Upravi za bezbednost i zdravlje na radu. 

E-Stock/Dušan Milenković

 

I „Infrastruktura železnice Srbije“ nedavno je nabavila 12 uređaja za alko-testiranje, a novi propis koji reguliše njegovu upotrebu donela je u junu 2019. godine.

"Na srpskim prugama primenjivalo se Uputstvo za dokazivanje prisustva alkohola u organizmu radnika za vreme rada na Jugoslovenskim železnicama iz 1967. godine. Dakle, ova oblast uređena je na železnici duže od pedeset godina, ali je bilo neophodno i da se interni pravilnici nakon pola veka aktuelizuju i prilagode. Pravilnikom o alko-testiranju definisano je da zaposleni ne sme imati prisustvo alkohola u organizmu (0 mg/l) i po ovom pitanju stav kompanije je da bilo kakve tolerancije nema i ne sme da bude, imajući u vidu funkcionisanje i bezbednost železničkog saobraćaja“, priča Nenad Stanisavljević, iz "Infrastrukture".

Deluje preventivno

Koordinator za poslove zaštite na radu, Danko Spajić, napominje da proveru alkometrom ne može da obavlja bilokoji radnik, već pojedinci koji završe obuku.

"Ovaj aparat se dobro pokazao kao preventivno sredstvo, jer sama činjenica da postoji mogućost da budu testirani, ljude sprečava da konzumiraju alkohol na radnom mestu. Njegova upotreba je uglavnom propisana pravilnikom preduzeća. Imaju ga državne i privatne firme koje zapošljavaju radnike na pozicijama sa povećanim rizikom", kaže Spajić.

On napominje da se, slično kao i u drumskom, tako i u železničkom saobraćaju, postupak provere alkoholisanosti obavlja u određenim situacijama, pre svega kada je reč o nezgodama i nesrećama u železničkom saobraćaju, povredama na radu, ugrožavanju bezbednosti saobraćaja i zdravlja zaposlenih ili drugih osoba, ili na primer, u slučaju nanošenja materijalne štete železnici.

"Postupak provere alkoholisanosti radimo i u okviru redovnih i vanrednih kontrola Centra za unutrašnju kontrolu, ili u drugim slučajevima kada se proceni da je to neophodno. To je rezultat interne i zakonske regulative i obaveza, a sve sa ciljem preventivnog delovanja i očuvanja bezbednosti funkcionisanja železničkog saobraćaja", kaže Stanisavljević.

Ukoliko se prilikom kontrole utvrdi da zaposleni ima prisustvo alkohola u organizmu, takva osoba se odmah isključuje iz procesa rada i protiv nje se podnosi prijava i pokreće se postupak utvrđivanja odgovornosti za povredu radne discipline u skladu sa Zakonom o radu.

 "Kao jedna od mera predviđen je i otkaz ugovora o radu. Ovakva praksa primenjuje se i u drugim inostranim železničkim upravama, kao i u kompanijama ostalih vidova saobraćaja, poput drumskog, vazdušnog ili vodenog", zaključuje Stanisavljević.

Komentari (0)

Biznis