Biznis vesti

PKS formirala Sekciju za socijalno preduzetništvo: U Srbiji posluje 500 firmi koje zapošljavaju osobe iz ugroženih grupa

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2022

-

16:41

PKS formirala Sekciju za socijalno preduzetništvo: U Srbiji posluje 500 firmi koje zapošljavaju osobe iz ugroženih grupa
PKS formirala Sekciju za socijalno preduzetništvo: U Srbiji posluje 500 firmi koje zapošljavaju osobe iz ugroženih grupa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U okviru Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije formirana je Sekcija za socijalno preduzetništvo sa ciljem podrške razvoju socijalnih preduzeća i zapošljavanja osoba sa invaliditetom i ranjivih grupa. Za predsednika Sekcije izabran je direktor Karitas (Caritas) Šabac Miroljub Nikolić, a za zamenika predsednika Dina Rakin iz Koalicije za razvoj solidarne ekonomije.

U Srbiji trenutno posluje oko 500 socijalnih preduzeća, a prioritet je da se taj broj poveća što omogućava i novousvojeni pravni okvir istaknuto je na konstitutivnoj sednici u PKS.

Direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić navela je da je PKS prepoznala veliki potencijal socijalnih preduzeća koja doprinose samozapošljavanju i zapošljavanju socijalno ugroženih grupa i poboljšanju njihovog materijalnog položaja.

"Planiramo da nizom aktivnosti, organizovanjem edukacija, savetovanja i seminara, kao i realizacijom projekata sa fokusom na socijalno preduzetništvo budemo snažan impuls i podrška razvoju ovoga vida poslovanja", istakla je Simanić.

Novi zakon olakšava osnivanje novih firmi

Podsetila je da je početkom februara ove godine usvojen Zakon o socijalnom preduzetništvu čime je, dodala je, kreiran pravni okvir koji omogućava da oko 500 socijalnih preduzeća u Srbiji dobije podršku, bez obzira da li su registrovani kao preduzetnici, privredno društvo, fondacija, udruženje građana ili zadruga, kao i da se osnivaju nova.

"Taj zakon predstavlja jedno od najnaprednijih zakonskih rešenja za oblast socijalnog preduzetništva u Evropi i prvi put u Srbiji postavlja pravni okvir za razvoj ovoga sektora. Usvajanjem zakona Srbija prati trendove u Evropskoj uniji, koja je krajem 2021. usvojila Akcioni plan za socijalnu ekonomiju", dodala je Simanić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Predsednik Sekcije za socijalno preduzetništvo PKS Miroljub Nikolić istakao je da je cilj da se kroz aktivnosti Sekcije koncept socijalnog preduzetništva što više približi privredi, kao resurs koji je održiv na tržištu. Fokus Sekcije biće na zastupanju interesa socijalnih preduzeća tako što će kroz predloge, mišljenja i inicijative uticati na kreiranje i sprovođenje politika važnih za razvoj socijalnog preduzetništva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis