Biznis vesti

Građevinci se žale da ne mogu na pumpe sa rovokopačima i frezama - zabrana točenja goriva u kante problem i za pivare

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/03/2022

-

16:56

Građevinci se žale da ne mogu na pumpe sa rovokopačima i frezama - zabrana točenja goriva u kante problem i za pivare
Moravski koridor - Copyright Tanjug/Predsedništvo RS/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Privredna komora Srbije zatražila je od Vlade Srbije dodatno tumačenje Uredbe o ograničenju cena naftnih derivata, jer građevinske kompanije i zanatske pivare imaju probleme u poslovanju zbog tumačenja ove Uredbe koja zabranjuje točenje goriva u cisterne na benzinskim stanicama.

Komori su se javile građevinske kompanije koje ukazuju da ne mogu pomoćne mašine - valjkove, finišere, freze, rovokopače i druge da transportuju do benzinskih pumpi već ih na gradilištu opskrbljuju gorivom, saopštila je PKS.

Takođe, proizvođači zanatskog (kraft) piva ističu da imaju problem u proizvodnji, jer ove firme dizel gorivo sipaju u male cisterne na benzinskim stanicama na kojima se obavlja maloprodaja i to gorivo koriste za agregate u proizvodnji.

MUP

 

Kako je u članu 4. uredbe navedeno da se isporuka derivata vrši "isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava", proizvođači zanatskog piva strahuju za proizvodnju, jer većina planira početak kuvanja piva sledeće nedelje za letnju sezonu.

Zbog ovih problema PKS je zatražila od Vlade Srbije i nadležnih institucija dodatno tumačenje Uredbe o ograničenju cena naftnih derivata u vezi sa snabdevanjem gorivom građevinskih i proizvodnih kompanija.

Poljoprivrednici prvi ukazali na problem

Savetnik ministra poljoprivrede Goran Ðaković rekao je danas da se održavaju sastanci kako bi se rešio problem oko anomalije da se gorivo sipa samo u rezevoare traktora i poljoprivrednih mašina.

"Pokušavamo da rešimo problem oko distribucije. Da rešimo problem a da, ne daj bože, ne dođe do preprodaje goriva na ulici", rekao je on i dodao da ministarstvu nije u interesu da poljoprivrednicima otežava posao.

Unsplash

 

Podsetio je da razlika u ceni koja je sada više od 20 dinara, može da bude dodatni motiv za neke koji žele da posluju van zakona.

"Trudićemo se da pronađemo rešenje tokom nedelje", rekao je on.

Odluku da se sipa samo u rezervoare on je ocenio kao malo tehnički brzopletu, i doao da će u narednom periodu biti ispravljena ta anomalija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis