Biznis vesti

Svakog petka ćemo znati koliko će gorivo koštati - detalji nove uredbe Vlade Srbije

Komentari

Autor: Z. R.

10/03/2022

-

18:04

Svakog petka ćemo znati koliko će gorivo koštati - detalji nove uredbe Vlade Srbije
Svakog petka ćemo znati koliko će gorivo koštati - detalji nove uredbe Vlade Srbije - Copyright EPA/ROBERT SCHLESINGER, Euronews/Dragan Živanović, Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Uredbom o ograničenju cena naftnih derivata koju je upravo usvojila Vlada Srbije predviđeno je da se najviša cena evrodizela na pumpama računa tako što će prosečna veleprodajna cena ovog derivata biti uvećana za maksimalno šest dinara. Na isti način utvrđivaće se i maksimalna cena benzina evro premijum BMB 95 - kao zbir prosečne veleprodajne cene ovog derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara.

Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava jedini će evrodizel i dalje plaćati po "zamrznutoj" ceni od 179 dinara po litru. Ovaj način obračuna maksimalnih cena određenih vrsta goriva na pumpama važiće narednih mesec dana, od 11. marta do 11. aprila. 

Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju benzinske pumpe da kupcima gorivo isporučuju isključivo – utakanjem u rezervoare vozila.

Prosečne veleprodajne cene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 obračunavaće Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i najkasnije do 13 časova će ga dostavljati Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, dok će najviše maloprodajne cene utvrđivati Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Oni će imati obavezu da svakog petka na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova objave cene koje će vozači plaćati na pumpama. 

Vlasnici pumpi će morati da primene nove cene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Benzinske pumpe, kako je predviđeno ovom uredbom, dužne su da maloprodajne cene goriva evro dizel i evro premijum BMB 95, koje ne smeju da budu više od najviših maloprodajnih cena utvrđenih od strane Ministarstva trgovine, primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine.

Propisane kazne za one koji ne budu poštovali Uredbu Vlade Srbije su od 5.000 do dva miliona dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis