Biznis vesti

Italija pregovara o povećanju uvoza gasa iz Alžira

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2022

-

16:12

Italija pregovara o povećanju uvoza gasa iz Alžira
Italija pregovara o povećanju uvoza gasa iz Alžira - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U okviru napore vlade Italije da iskoristi alternativne izvore za nabavku gasa nakon ruske invazije na Ukrajinu, italijanski premijer Mario Dragi posetiće u ponedeljak Alžir, gde bi trebalo da potpiše sporazum o povećanju uvoza gasa iz te zemlje.

Dragi će otputovati sa delegacijom u kojoj će, kako se očekuje, biti šef italijanske energetske grupe Eni Klaudio Deskalzi, ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo i ministar za energetsku tranziciju Roberto Čingolani, potvrdio je izveštaču Rojtersa izvor iz vlade.

Italija, koja oko 40 odsto potreba za gasom uvozi iz Rusije, bori se da diverzifikuje svoje snabdevanje energentima zbog eskalacije sukoba u Ukrajini.

Ranije ove nedelje, Čingolani je rekao da Italija razgovara sa sedam zemalja, nastojeći da obezbedi više gasa i potvrdio da su neki razgovori "u poodmakloj fazi".

Alžir je drugi po veličini snabdevač gasom u Italiji, a gasovod Transmed, dnevnog kapaciteta od preko 110 miliona kubnih metara, pumpa alžirski gas do italijanskih obala od 1983. godine, ali trenutno transportuje manje od 60 miliona kubnih metara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis