Biznis vesti

Nafta iz strateških rezervi "ohladila" cene goriva

Komentari

Autor: Blumberg / Rojters / Tanjug

11/04/2022

-

13:19

Nafta iz strateških rezervi "ohladila" cene goriva
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetske cene nafte nastavile su da tonu danas pod uticajem najave vodećih zemalja potrošača da će pustiti u promet velike količine iz strateških rezervi, kao i zbog nastavka korona mera ograničenja u Kini koje izazivaju zabrinutost u vezi sa kineskom potražnjom za "crnim zlatom".

Fjučersi nafte Brent, odnosno kupovina po ceni dogovorenoj danas za isporuku u narednim mesecima, pali su za 2,2 posto na 100,50 dolara po barelu, a američka WTI nafta je potonula za 2,4 procenta na 95,92 dolara za barel, izveštava Rojters.

"Na cene su pre svega uticale loše vesti iz Kine, jer broj kovid slučajeva nastavlja da raste. Mere lokdauna, koje koče rast potražnje za naftom u Kini, drugom najvećem potrošaču u svetu, prete da potraju još duže“, kaže za "Blumberg" Barbara Lambreht, analitičarka u nemačkoj Komercbanci AG.

Rat u Ukrajini je podstakao SAD i njihove saveznike da u promet stave naftu iz strateških rezervi kako bi "ohladili" cene goriva, što je istovremeno ublažilo zabrinutost kupaca u pogledu potencijalne nedovoljne tržišne ponude tog energenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis