Biznis vesti

Odblokirana Slavija, završen protest pijačnih prodavaca zbog zakona o e-fiskalizaciji, Praštalo: Bez odgovora nadležnih

Komentari

Autor: Dušan Hadži Nikolić/Euronews Srbija

13/04/2022

-

10:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Pijačni prodavci koji su danas blokirali Slaviju ražisli su se kasno posle podne i saobraćaj na Slaviji i okolnim ulicama je normalizovan.

Predstavnik Udruženja pijačnih prodavaca Srđan Praštalo rekao je da je skup završen što se tiče organizatora i da danas nije dobijen nikakav odgovor od nadležnih organa.

Pijačni prodavci iz Srbije okupili su se danas ispred kod Ušća u Beogradu, odakle su krenuli u protestnu šetnju do Predsednišva Srbije. Oni traže da se Uredbom Vlade Republike Srbije stavi van snage primena zakona o E-fiskalizaciji za preduzetnike koji se bave pijačnom prodajom. Protestna šetnja počela je oko 10 časova kod Ušća, nastavila se Brankovog mosta, Terazijskog tunela, zatim preko Svetogorske i Takovske do Kralja Milana i zgrade Predsedništva, a okupljeni su sada blokirali saobraćaj na Slaviji.

Novi zakon o fiskalizaciji podigao je mnogo prašine u javnosti, jer će sada morati da izdaju račune i pojedine delatnosti koje ranije nisu bile u obavezi da imaju fiskalne kase. Zakon je stupio na snagu 1. januara, a obveznici imaju još malo vremena, do kraja aprila, da se usklade sa regulativom. Zakon je među nove obveznike fiskalizacije ubrojao frizere, kozmetičare i mnoge druge trgovce među kojima su i pijačni prodavci koji su i najglasniji u borbi protiv e-fiskalizacije.

Pijačni prodavci navode da bi zbog novih fiskalnih uređaja mogli da izgube tržišnu utakmicu protiv velikih lanaca marketa. Iz Ministarstva finansija su dali obrazloženje da se obaveza izdavanja računa ne odnosi na poljoprivrednike koji na tezgama prodaju hranu koju sami proizvode, ali da će preprodavci i svi ostali pijačni trgovci morati da se fiskalizuju.

Jedini zahtev pijačnih radnika jeste da se ne uvodi e-fiskalizacija jer bi, kako kažu, to u potpunosti ugrozilo pijačare i dovelo do toga da pijace nestanu. Ovo je drugi protest pijačnih prodavaca, a prvi je održan 30. marta.

Euronews Srbija

"Prvenstveno očekujemo da će predsednik ispoštovati svoje obećanje i da će nas primiti posle izbora. Sve zahteve, predloge i obrazloženja smo već poslali u više navrata, a poslednji put pre sedam dana. Želimo direktan odgovor - da li državi Srbiji trebaju ovi preduzetnici i ovi ljudi, da žive i da od toga plaćaju porez i da od toga školuju decu ili smo mi već nešto što je neprihvatljivo za ovu državu i treba da se čistimo", rekao je ranije za Euronews Srbija Sržan Pištalo, predsednik Udruženja pijačnih prodavaca "Opstanak" Srđan Praštalo.

On je istakao da predsednik Aleksandar Vučić sa dva miliona glasova na izbogima ima legitimitet da odluči i da je za njega delom glasao i narod koji se buni protiv fiskalizacije. 

Mali: Prodavci robe široke potošnje moraju imati kase

Ministar finansija Siniša Mali je danas izjavio da su prodavci na pijacama koji se bave prodajom robe široke potrošnje obveznici su nove eFiskalizacije i da moraju da imaju fiskalne račune. On je naveo da mora da postoji red i da je prodaja robe široke potrošnje na pijacama bez izdavanja fiskalnog računa zapravo primer nelojalne konkurencije onima koji robu te vrste prodaju u prodavnicama. Mali je naveo da je bilo i slučajeva da su na pijacama prodavana sredstva za čišćenje koja su sadržavala kancerogene materije.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Mora da se uvede red, da se zna kvalitet robe koja se prodaje, mora da postoji ulaz i izlaz za tu robu, kao i u prodavnicama. Za to što neko nema fiskalnu kasu ne može biti opravdanje to što je vreme loše ili je jako Sunce. Možemo da radimo na uslovima za rad, ali ne možemo dovesti u pitanje sistem fiskalizacije", rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilaska novog kontrolnog centra Poreske uprave.

 

Istakao je da za razliku od prodavaca robe široke potrošnje na pijacama, prodavci koji prodaju svoje proizvode, odnosno voće i povrće koje su sami proizveli, a reč je o individualnim poljoprivrednim proizvođačima, ne moraju da imaju svoje fiskalne kase.

Pijaca u Čačku potpuno prazna

Jedna od najpoznatjih robnih pijaca u Zapadnoj Srbiji koja se nalazi u čačanskom naselju Ljubić jutros je osvanula sablasno prazna, a većina tezgi ne radi jer su pijačni prodavci na protestu u Beogradu.

"Radnici iz cele Srbije dolaze danas u Beograd. Zahtev je da se ukine e-fiskalizacija i ako može da se uvede paušalno plaćanje. Pijaca je srce i duša, a ne neki veliki market. Na pijaci ne možeš da kažeš da nešto košta toliko i da za toliko i prodaš. To uvek bude manje. Mi smo sirotinja koja se sama bori za svoje”, rekao je za RINU Dejan Isailović, prodavac sa robne pijace u Ljubiću.

On dodaje da pijačnim prodavcima nije država dala posao već su ga sami našli, i od njega izdržavaju porodice, uredno plaćajući socijalno i penziono osiguranje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis