Privreda

Protest pijačnih radnika u Beogradu: Okupljeni stigli do Predsedništva, nakratko blokiran saobraćaj na Slaviji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/03/2022

-

13:41

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je održana protestna šetnja pijačnih radnika koji su nezadovoljni zbog novog zakona o fiskalizaciji. Šetnja je krenula od spomenika Stefanu Nemanji, dalje kroz Nemanjinu, preko Slavije i Kralja Milana, pa sve do Predsedništva. Okupljeni su nakratko blokirali saobraćaj na Slaviji i tvrde da će ispred Predsedništva ostati sve dok im neko ne odgovori na zahtev.

Naime, ovim zakonom bi pojedine delatnosti koje ranije nisu bile u obavezi, morale da imaju fiskalne uređaje, odnosno kase i izdaju račune.

Jedini zahtev pijačnih radnika jeste da se ne uvodi e-fiskalizacija jer bi, kako kažu, to u potpunosti ugrozilo pijačare i dovelo do toga da pijace nestanu.

"Imamo samo jedan jedini zahtev. Svi ovi ljudi i još toliko po Srbiji koji nisu mogli da dođu, žive pošteno baveći se pijačnom prodajom, plaćaju porez, paušalni porez, svoje zdravstveno, penziono. Nažalost, pojavio se zakon koji bi bukvalno upropastio celu pijačnu prodaju i mi to ne možemo da podnesemo", rekao je za Euronews Srbija predstavik Udruženja pijačnih prodavaca "Opstanak" Srđan Praštalo.

Euronews Srbija

Kako kaže, današnji protet "nije ucena pred izbore".

"Žao nam je što je to došlo u ovo vreme, ali mi vremena nemamo. Ako dočekamo 1. maj pola kolega više neće raditi, mnogi će odustajati, neki to već sada čine. Dakle, moramo ovako na ulici da se izborimo jer smo potpuno izignorisani", kaže on.

Protestuju i mali privrednici, i prosvetari

Otprilike u isto vreme u centru Beograda protest su organizovali i mali privrednici nezadovoljni, kako kažu, položajem domaćih privrednika, kao i prosvetari srednjih stručnih škola koji traže bolje uslove rada i već plate.

Uprkos najavama, e-fiskalizacija neće stići do svih. Oni prodavci, koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva i prodaju svoje proizvode na tezgama neće biti u obavezi da imaju e-fiskalni uređaj.

Pomoćnik direktora Sektora za IKT Poreske uprave Dragoslav Glišović kaže da je cilj e-fiskalizacije da se uvede red u evidentiranje prometa, dobara i usluga što se tiče poreskih obveznika i veću kontrolu države nad izvršavanjem tih obaveza.

"Razlika u odnosu na običnu kasu postoji, jer se tehnologija razvija i u trenutku uvođenja prve fiskalizacije tehnologija je bila na nivou iz osamdesetih godina prošlog veka i bila je tehnološki ograničena. Nova fiskalizacija nam je omogućila da fiskalna kasa ne mora da bude jedan uređaj, već to može da bude kombinacija više uređaja - računar, tablet, mobilni telefon", rekao je Glišović.
On je napomenuo da su sertifikovana 292 uređaja, da je njihov spektar veoma širok i da su prilagođeni i radu na pijacama.

Euronews TV

"Blutut štampač može odštampati fiskalni isečak. Fiskalna kasa može biti uz konobara ili prodavca robe ili usluge. Imate vrlo širok spektar uređaja. E-fiskalizacija će državi doneti veću kontrolu, vrlo preciznu evidenciju prometa dobara i usluga, a poreskim obveznicima nedvosmislenost u dokazivanju izvršavanja njihovih obaveza", objasnio je Glišović.

On je rekao i da su kase prilagođene svim vremenskim uslovima, jer to mogu biti i tablet ili mobilni telefon, koje koristimo u svim vremenskim uslovima i na niskim i na visokim temperaturama.  

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis