Privreda

Nova šansa za privrednike koji još nisu kupili fiskalne kase - prijava za državne subvencije do 5. aprila

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2022

-

10:43

Nova šansa za privrednike koji još nisu kupili fiskalne kase - prijava za državne subvencije do 5. aprila
Nova šansa za privrednike koji još nisu kupili fiskalne kase - prijava za državne subvencije do 5. aprila - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Novi krug prijavljivanja privrednika za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije počinje danas i trajaće do 5. aprila. Rok za prelazak na novi model fiskalizacije je 1. maj ove godine, a iz Ministarstva finansija poručuju da neće biti nikakvog pomeranja rokova.

Prijavljivanje za subvencije za uvođenje novog modela fiskalizacije za sve koji se nisu prijavili u prvom roku odvijaće se na isti način kao i prethodnog puta, na portalu Poreske uprave. Za ostvarivanje subvenicija, obveznici fiskalizacije mogu da se prijave samo jednom, a naknadno menjanje prijava neće biti moguće.

Obveznicima se uplaćuje po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po svakom prodajnom mestu i po svakom uređaju još po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV, taj iznos se uvećava za 20 odsto.

Prijavljivanje se može obaviti na portalu Poreske uprave ePorezi i da bi se privrednici prijavili za subvencije prvo treba da, ukoliko to nisu uradili, prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Oni to mogu i treba da urade putem portala Poreske uprave ePorezi. Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države", objasnio je ranije ministar finansija Siniša Mali.

Prvi krug prijave za subvencije države trajao je od 15. oktobra 2021. do 31. januara 2022. godine i za pomoć države prijavilo se oko 124.000 obveznika fiskalizacije, od kojih su skoro svi već isplaćeni. Obveznici fiskalizacije direktno dobijaju novčana sredstva za prelazak na novi model fiskalizacije, a budžetom za ovu godinu opredeljeno je za tu namenu šest milijardi dinara.

Uvođenje novog modela fiskalizacije jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje, s obzirom da je reč o velikoj i važnoj strukturnoj reformi koja će doneti brojne benefite celom društvu i državi, privredi i građanima, navode iz ministarstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis