Biznis vesti

Siniša Mali: Od 15. marta novi rok za subvencije za fiskalne kase

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2022

-

16:31

Siniša Mali: Od 15. marta novi rok za subvencije za fiskalne kase
Siniša Mali: Od 15. marta novi rok za subvencije za fiskalne kase - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da će Vlada odrediti još jedan rok za subvencije za fiskalizaciju od 15. matra do 5. aprila, kako bi svi koji se nisu prijavili mogli da dobiju državni podsticaj.

"Mi ćemo sutra na sednici Vlade doneti odluku o novom roku za dobijanje subvencije za nabavku fiskalnih kasa. Od 15. marta do 5. aprila je novi rok i pozivam sve one koji se do sada nisu prijavili za subvenciju iz bilo kojih razloga da to učine", rekao ja Mali nakon obilaska frizerskog salona "Master class" na Novom Beogradu koji je ušao u novi sistem fiskalizacije.

On je podsetio da je ostalo nešto manje od dva meseca do kraja tranzicionog perioda prelaska sa starog na novi šitem i da se do sada 130.000 privrednih subjekata prijavilo za državnu pomoć od 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju, a njih 126.000 je dobilo te podsticaje.

 

 

"Onima koji nisu iskoristikli subvenciju dajemo novu šansu da s epriajve kako bi dobili ovu pomoć. Imamo novca u budžetu, isplatili smo sve isplatićemo i ove nove", rekao je Mali.

Ministar je upozorio obveznike fiskalizacije da se prijave što pre kako ne rizikovali da ne uđu u sistem fiskalizacije do 30. aprila koji je poslednji zakonski rok za završetak tog posla.

Mali je u "Master clašu" čiji vlasnik je Dušan Ličina proverio kako funkcioniše novi fiskalni uređaj i mobilnim telefonom uz pomoć QR koda kontrolisao da li je salon platio porez na uslugu.

"Želim da zahvalim Dušanu. Frizerski saloni po starom sistemu nisu bili obavezni da imaju fiskalnu kasu, po novom sistemu jesu i hvala ti na ažurnosti i podršci ovom novom sistemu fiskalnizaicje u našoj zemlji a u cilju efikasnije borbe protiv sive ekonomije, kako bi ti i ostali koji rade u skladu sa zakonom imali manje nelojalne konkurencije i mogli da zarade više", rekao je Mali

On je zamolio sve obveznike fislkalizacije da se što pre priključe na Poresku upravu da ne bi čekali poslednji dan, jer će biti velika gužva i serviseri neće biti u mogućnosti da priključe sve obveznike na sistem Poreske uprave.

Ličina je u svoje ime i u ime Saveza frizera apelovao na kolege da se što pre fiskalizuju.

"Bukvalno je kao mobilni telefon, samo što ima integrisan štampač. Ja sam požurio, jer volim da budem upoznat sa sistemom, kako ne bih došao u situaciju da ne mogu nešto da rešim zbog gužve u sistemu i kol centru. Ja ću dotle biti potpuno spreman", rekao je Ličina.

Vlasnik kompanije "Galeb" koja je proizvođač fiskalnih uređaja Radoslav Veselinović je rekao da imaju dovoljno novih kasa na lageru i pozvao obveznike fiskalizacije da se jave i da što pre obeve taj posao kako ne bi čekali april kada će biti velika gužva.

"Mi očekujemo da će biti do 1.000 instalacija dveno, što znači da stvarno nećemo moći da izađemo svima u susret. Zato predlažemo da se odmah jave, jer sad već imamo 150-200 instalacija dvencno", rekao je Veselinović

Obveznicima je na raspolaganju više od 200 modela različitih proizvođača novih fiskalnih uređaja i softvera koji ih podržavaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis