Biznis vesti

Izvršna direktorka MMF-a: G20 mora da nastavi saradnju uprkos tenzijama

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2022

-

19:12

Izvršna direktorka MMF-a: G20 mora da nastavi saradnju uprkos tenzijama
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva izjavila je danas da je ovo "težak momenat" za Grupu 20 zbog tenzija među njenim članicama izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu, ali je poručila da saradnja u G20 mora da se nastavi radi rešavanja gorućih problema.

"Svesni smo toga koliko smo međusobno zavisni - napravite samo listu pitanja koja nijedna zemlja ne može sama da reši. Zato je toliko očigledno da saradnja mora da bude i da će biti nastavljena", rekla je Georgieva na konferenciji za novinare na prolećnom zasedanju MMF-a i Svetske banke, prenosi Rojters.

Takođe je ocenila da Ukrajini treba pet milijardi dolara finansijske pomoći mesečno kako bi održala svoju ekonomiju i da je najhitniji prioritet da se nađe način da se nedostajuća sredstva popune u naredna tri meseca. Georgieva je rekla da će, uprkos neizvesnosti oko budućih dešavanja u Ukrajini, MMF započeti rad na kreditnom programu za tu zemlju,dodajući da "ne bi bilo fer" očekivati da će Ukrajina u ovom trenutku sprovesti dalekosežni paket reformi.

Kina da stimuliše potrošnju

Ona se osvrnula i na prilike u kineskoj ekonomiji, navodeći da bi Kina trebalo da iskoristi fiskalni prostor da stimuliše potrošnju jer se suočava sa usporavanjem privrednog rasta koji je uzrokovan ponovnim uvođenjem lokdauna zbog koronavirusa.

Prema njenom mišljenju, Kina ima dovoljno prostora za fiskalne i monetarne mere da se suprotstavi usporavanju ekonomije, ali smatra da bi bilo bolje da stimuliše potrošnju.

"Ono što uočavamo u Kini jeste da potrošnja opada, da se ne oporavlja onoliko snažno koliko je potrebno. Dakle, umesto da gurate novac u javne investicije, prebacite ga u džepove građanai, kako bi veća dinamika privredne aktivnosti dolazila od buma potrošnje", poručila je Pekingu šefica MMF-a, Kristalina Georgieva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis